Donner går hem hos Ekenäspubliken - boken av far och son mest lånad

Finlandssvenska romaner och deckare toppar listan över de mest utlånade böckerna på Ekenäs bibliotek under de senaste tolv månaderna.

Populär. Rafael och Jörn Donners bok Innan du försvinner toppar listan över mest lånade böcker i Ekenäs bibliotek.

Rafael och Jörn Donner med boken Innan du försvinner, Lars Sunds Där musiken började och Carina Wolff-Brandts skärgårdsbok Piga, klockare, inhysing, lots – Skärgårdsöden 1669-1809 är läsarnas favoriter då det gäller utlånad vuxenlitteratur vid Ekenäs bibliotek. Med bland de tio mest lånade böckerna ryms också två deckare av Eva Frantz. Kända deckarnamn från Sverige och Norge hör också till favoriterna, bland annat Anna Jansson, Arne Dahl, Liza Marklund och Jo Nesbø.

Mest lånad skönlitteratur*

1. Rafael och Jörn Donner - Innan du försvinner

2. Lars Sund - Där musiken började

3. Carina Wolff-Brandt - Piga, klockare, inhysing, lots

4. Staffan Bruun - Mitt liv på HBL

5. Jojo Mojes - En andra chans

6. Eva Frantz - Den åttonde tärnan

7. Merete Mazzarella - Alma

8. Eva Frantz - Blå villan

9. Elena Ferrante - Min fantastiska väninna

10. Elena Ferrante – Den som stannar, den som går

* De tio skönlitterära verk som lånats mest vid Ekenäs bibliotek under de 12 senaste månaderna

– Det är roligt att se att den finlandssvenska litteraturen har en så stark position, säger bibliotekschef Heidi Enberg.

– Vi har märkt att intresset för finlandssvenska böcker är stort och köper in så gott som allt som ges ut. Urvalet är brett, det finns något för alla smaker.

Listan över de mest utlånade böckerna under året som gått verkar som inspiration vid planeringen av nästa Bokkalas, som ordnas den 7-11 november. Några av författarna på listan besökte Bokkalaset i fjol, en del andra har fått förfrågan om att delta i år.

– Tema för Bokkalaset 2019 är Motiv, och programmet kommer att bjuda på många tolkningar av temat, säger styrgruppens ordförande kultursekreterare Lotta Lerviks.

– Vi är intresserade av att veta vilka böcker som intresserar just nu, men vi kommer också att bjuda på överraskningar och ny litteratur. Litteratur om bildkonst kommer att presenteras och vi vill också ge plats åt lokala och nya författare. Deckarförfattarna kommer att representeras av både finlandssvenska och nordiska namn. Programmet för Bokkalaset presenteras i maj.

ANDRA LÄSER