Karis rödvita hjärta i 70 år

Thomas Sundström

När BK-46 på lördag firar sina 70 år gör man det bland annat som Finlands ledande handbollsförening genom tiderna. Det må så vara att Cocks just nu dominerar den finländska handbollsmarknaden, men historiskt sett finns det ingen som slår Karisklubben.

Men BK firar också sina sju decennier som en mycket stabil fotbollsförening. Under 2010-talet har Karisklubben på allvar etablerat sig högt uppe i seriesystemet och dessutom fått fart på juniorverksamheten. Pricken över i:et är förstås att Tobias Fagerström – som ännu får vänta en tid på sitt körkort – nu återfinns i Hamburger SV:s organisation. Det att Fagerström dessutom var ett verkligt stort handbollslöfte befäster bara BK-faktum.

Men fotbollen i all ära, så är det nog ändå handbollen som varit den verkliga guldgrenen i Karis. Herrlagets tjugo finländska mästerskap – varav 19 inom loppet av 28 år – är ett otroligt saldo och skulle inte de olika Europacuperna länge, länge haft en geografisk lottning i sitt inledande skede hade Karisklubben förmodligen låtit tala om sig internationellt också. Få lag hade två spelare av Mikael Källmans och Jan Rönnbergs kaliber, men Finland var dessvärre närmaste granne till stora handbollsnationer som dåvarande Sovjet och Sverige. Det betydde väldigt ofta respass ut ur Europa i ett tidigt skede. Med en annan lottning hade BK förmodligen gått betydligt längre.

Mikael Källman och Jan Rönnberg har sin givna – och unika plats – i BK-historien och är två av många som spelat både handboll och fotboll för BK. Men förstås finns det många andra som med stor framgång burit den rödvita BK-skjortan – som egentligen skulle ha varit tegelbrun – genom decennierna. Prova bara på den lilla tankeleken att om man väljer ett BK:s allstarslag i handboll genom tiderna så vem är tredje back? Är det Jan Källman, eller Teddy Nordling eller Patrick Westerholm eller Jac Karlsson? Eller är det någon helt annan?

Förstås är inte allting framgångar under 70 år, utan visst har det också funnits tyngre perioder. Det är inte så fruktansvärt länge sedan fotbollslaget var nere i division 4 och handbollen var ju bara för några år sedan på väg att frivilligt gå ner till division 1.

Man har dock alltid lyckats vända skutan och mycket handlar förstås om ledarsidan. Också där är det många namn som stigit fram genom åren och dragit tunga lass, men två namn är ändå omöjliga att förbigå. Birger Blomqvist var i decennier fotbollens starka man och hans nätverk sträckte sig högt upp i det finländska bollförbundet, medan Jan-Gösta Westerlund förmodligen var den största enskilda orsaken till BK-handbollens helt unika framgångar.

ANDRA LÄSER