Ingå IF ordnar Nåid-mästerskap

Senast Ingå IF ordnade ett Nåid-mästerskap i skidåkning var 1990. I februari är det dags igen, men det står också annat på IIF:s agenda under vintern.

Mycket på gång. Eivor Wilkman (t.v.) och André Nylund hör till dem som jobbar på inom Ingå IF.

Redan i augusti började de IIF-juniorer som har varit med förr träna och i september inleddes träningarna vid sågspånsbanan i Ingå.

André Nylund från skidsektionen säger att föreningen har inlett sina träningar tidigare än vanligt.

– Det beror på att juniorerna har blivit äldre. Efterhand kan vi träna mera med dem och vi har haft två pass i veckan.

Den ena träningen har föreningen själv tagit hand om, medan den andra har utförts i samarbete med IK Trissan i Svartå. Samarbetet mellan de två föreningarna är inget nytt och Eivor Wilkman från IIF säger att det finns en praktisk orsak till det.

– Ofta har de snö tidigare, så därför brukar vi hålla till där.

Första gången på länge

Under de senaste åren har man trappat upp verksamheten inom Ingå IF. Bland annat skaffade föreningen en snökanon och dessutom skall man bygga ett tidtagartorn i närheten av Aktia arena, en bit från den nuvarande stugan.

I vinter skall föreningen också ordna ett Nåid-mästerskap för första gången på länge. Senast det begav sig var för 27 år sedan.

– Jag har funderat på att vi borde ordna en tävling och nu kommer vi att göra det. Rent praktiskt så avgörs alla klasser under en dag och vi behöver ungefär 40 funktionärer, säger André Nylund.

Vidare säger han att man räknar med att drygt 20 egna skidåkare kommer att delta i tävlingen.

– Nåid-mästerskapen har ett annorlunda upplägg nu för tiden, tidigare har det handlat om flera dagar, men nu är det alltså en som gäller. Men det passar bra för oss och visst är det enklare om allting avgörs under en dag.

Mycket på gång

Även om det ännu inte finns några skidspår så är alltså förberedelserna inför vintern i full gång i Ingå. Tillsammans med ÖSK skall också några av juniorerna åka till Vuokatti på ett träningsläger.

Det är förstås ett bra komplement utöver den vanliga träningen, som man satsar mycket på. André Nylund berättar att det finns flera duktiga hjälptränare inom föreningen.

– Visserligen har Eivor och jag i viss mån lagt upp träningarna, men så klart behövs det också andra personer för att kunna genomför dem. Till exempel har Erik Haajanen ställt upp.

ANDRA LÄSER