Ett fungerande samarbete

Att bygga upp ett tävlingsområde för en stor tävling på ett litet område kräver en hel del pusslande. Det här har de som jobbar med Seahorse week i Hangö koll på.

Mette Bergh
27.07.2016 08:00
Under de senaste veckorna har många frivilliga arbetat med att bygga upp tävlingsplatsen inför Seahorse weeks hopptävling i Hangö. Tävlingsledare Mia Maukonen säger att eftersom det är samma gäng som har organiserat allting i så många år går det nu smidigt och att alla vet vad de ska göra.
– Förra veckan efter att sanden kommit till planen började vi bygga upp läktare och staket, den här veckan byggs boxarna, säger Maukonen.
Hangö stad har ansvar för ridplanens underlag. Först ska all sand som vanligtvis ligger på idrottsplanen grävas bort och sedan ska planen fyllas på med sand att rida på.

Möjlighet för lokala ryttare

I går kväll började hästar anlända till platsen och då ska stället redan se ut som en tävlingsplats. Butiksområdet ska vara uppbyggt och hindren stå uppbyggda.
Under de första dagarna är antalet tävlande stort, det är lägre klasser där många lokala och från närområdet tävlar. För dem är det en stor tävling och det är häftigt att få delta.
– Det är en fin möjlighet för hobbyryttare att få delta i en sådan tävling, för att placera sig måste man ändå rida väldigt bra då det är så många tävlande, säger Maukonen.
Flera föreningar från Västnyland har anmälda ekipage i tävlingen. Maukonen tror att det kan gå bra och att det finns många chanser till placering. Hon nämner speciellt Alexandra Wasström, som klarade sig bra i förra veckoslutets tävling Kimito Jumping.

Regnskador osannolikt

Förra året fick Seahorse week ställa in tävlingarna under en av dagarna på grund av regnet. Regnet gjorde att planen blev mjuk och lerig.
– Om det regnar mycket finns det ingenting vi kan göra, men det ser ut att bli bra väder under tävlingarna i år, säger Maukonen.
Hon förklarar att det inte gör någonting om det regnar lite, att det till och med är bra för planen. Den får nämligen inte damma och om det inte regnar måste de bevattna den konstgjort. Förra året var ett extremfall och flera tävlingar i landet tvingades ställa in under sommaren.