”Ingen andra coronavåg, men läget är känsligt” – testkapaciteten kommer att höjas under hösten

Rekommendation om att bära munskydd kommer, fler unga testas positivt för corona, karantänanvisningarna skärps och barer och nattklubbar hålls öppna. Det var några av punkterna som togs upp under presskonferensen som Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd höll i torsdags.

Kirsi Varhila, kanslichef vid Social- och hälsovårdsministeriet, säger att testkapaciteten borde öka till 25 000 tester per dag om epidemin börjar sprida sig fort igen.

Ökningen av nya coronafall sker mycket långsamt, säger Liisa-Maria Voipio-Pulkki, strategidirektör vid Social- och hälsovårdsministeriet.

– En andra våg har inte kommit, men läget är känsligt.

Antalet coronafall i Finland har ökat den senaste veckan. Under onsdagen rapporterades 29 nya fall. I det flesta fall har det gått att spåra smittkällorna.

En rekommendation om att använda munskydd kommer sannolikt att komma. Ministeriet och institutet går igenom kriterierna och kommer med mer information om en vecka.

Ett direkt påbud om att använda munskydd finns det ingen laglig grund för i Finland.

– Vi kan inte tvinga finländarna att använda ansiktsskydd, säger Kirsi Varhila, kanslichef vid Social- och hälsovårdsministeriet.

Det kan bli aktuellt att rekommendera munskydd på specifika platser där det är svårt att hålla fysisk distans men det kommer knappast att bli en allmän rekommendation.

Unga toppar smittstatistiken

Det har skett en stor förändring i vilka åldersgrupper som testar positivt för corona. Det är unga personer, främst 30-åringar, som toppar statistiken i nuläget. Men de har i det här läget inte behövt sjukvård.

Ministeriet och Institutet för hälsa och välfärd menar att unga främst smittats av andra familjemedlemmar.

De säger att det inte går att avgöra om öppnandet av restauranger, barer och nattklubbar kan kopplas till att unga vuxna testats positivt för covid-19.

– Är det verkligen nödvändigt att resa eller att gå på stora evenemang? frågar Varhila.

Testkapaciteten måste höjas

Voipio-Pulkki säger att finländarna testar sig i högre grad än tidigare. Antalet positiva coronatest har hållits låg nivå, på 0,2 procent. Mängden negativa svar beror delvis på att hösten för med sig andra virus med förkylningssymptom.

– Vi måste höja testkapaciteten i höst, säger Varhila.

Testkapaciteten ligger på 13 000 provtagningar per dag i Finland. Varhila menar att kapaciteten borde öka till 20 000 per dag och till hela 25 000 per dag om epidemin börjar sprida sig fort igen bland befolkningen.

Varhila säger de kommer att utreda vilka pålitliga snabbtester det finns som kan användas för att säkerställa att alla får svar snabbt.

Man ska också få gå på provtagning under veckoslut, säger Taneli Puumalainen, överläkare vid institutet.

– Vi önskar att tröskeln för att testa för coronaviruset ska vara mycket låg.

Åtgärder inför hösten

Även andra åtgärder kommer att införas. Karantänanvisningarna skärps, appen för spårning av smittkedjor tas snart i bruk och coronatester på flygplatser och i hamnar ska vara tillgängliga.

Varhila poängterar att det är viktigt att personer som rest utomlands följer karantänanvisningarna och att man inte skickar barnen till skolan om familjen just kommit tillbaka från en resa.

Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar att folk fortsätter arbeta på distans i så stor utsträckning det är möjligt.

– Vi hoppas också att arbetsgivare ser till att arbetsplatsen är så säker som möjligt, säger Varhila.

Trenden under sommaren var att många europeiska länder fick situationen under kontroll efter toppen i våras. Antalet nya fall i Sverige är fortfarande högt jämfört med grannländerna, säger Puumalainen. I onsdags var antalet nya fall där 780 på 100 000 personer.

Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd återgår till veckovisa pressträffar från och med den här veckan.

ANDRA LÄSER