Johan Kvarnström röstar ja när Finland fattar beslut om Nato

Riksdagsledamot Johan Kvarnström meddelar att han kommer att rösta ja till ett finländskt medlemskap i Nato.

Johan Kvarnström.
14.05.2022 10:03 UPPDATERAD 14.05.2022 18:43
På lördagsmorgonen uppger riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) att han kommer att rösta ja till ett finländskt medlemskap i Nato. Ekenäsbon har också skrivit ett långt blogginlägg där han delar med sig av sina tankar om ett medlemskap och även resonerar kring invändningarna mot ett medlemskap i försvarsalliansen.
– Jag behövde sätta orden på pränt och jag måste göra det just nu, säger Kvarnström i pressmeddelandet.
I pressmeddelandet konstateras det också att Kvarnström i remissdebatten om förändringar i det säkerhetspolitiska läget bland annat lyfte fram frågor om kärnvapen och vapenhandel, samt vikten av att Finland och Sverige följer samma väg.
– Sedan remissdebatten har vi ledamöter i lite olika utsträckning och omfattning hört experter i frågan. Den information, de analyser och bedömningar vi då har fått är inte till alla delar offentlig information. För egen del kan jag på ett väldigt allmänt plan konstatera att kontentan av det jag fått höra i dessa sammanhang talar för ett medlemskap. Men frågan är mångfasetterad, säger Kvarnström.
Han skriver i sitt blogginlägg att centrala argument för ett medlemskap är välkända i dessa dagar och att han därför fokuserar mycket på att granska vad han uppfattar vara de bästa motargumenten.
Hans två huvudsakliga invändningar mot ett finländskt medlemskap är att det dels skulle öka risken för kärnvapenkrig, dels inte gynna freden.
Han avslutar dock sitt inlägg med att skriva vad hans avsikt är då han väljer att rösta för ett medlemskap.
"Att gynna freden genom att försöka öka stabiliteten utifrån ett läge som aldrig borde ha uppstått – det är min avsikt då jag ger mitt samtycke till Finlands ansökan om medlemskap i Nordatlantiska fördragsorganisationen".

ANDRA LÄSER