Seela Sella skapade årets Rosa band: "Våga visa alla känslor!"

– Människan gråter mer av glädje än sorg under sitt liv. Men vilka stora känslor ni än känner, låt dem komma, visa allt!

Prata ut! Skådespelaren Seela Sella uppmanar alla att prata om sina känslor, stora och små.

Det säger skådespelaren Seela Sella, som designat årets rosa band, när hon presenterar sitt alster för den samlade presskåren vid starten av Rosa bandet-insamlingen. Sellas band pryds av stora droppar av silver.

– Först ville jag att det skulle vara ögon på bandet. Så de underbara designerkillarna som jag hade till hjälp började rita. Men jag ratade det ena förslaget efter det andra för jag ville inte att ögonen skulle vara för aggressiva eller flirtiga, eller utmana betraktaren. Pojkarna ritade och ritade men det blev ingenting, säger Seela Sella om historien bakom bandet.

Så det blev tårar i stället och temat "Visa dina känslor. Visa ditt stöd".

Droppar. Tårar av glädje och sorg pryder årets Rosa band.

– Alltid behövs det inte ord för att nå en annan människa, sina känslor kan man visa också utan att tala. Vid stor sorg räcker orden inte alltid till. Då är det mera värdefullt med närvaro än med de rätta orden.

Sella har själv mött cancern flera gånger i sin närmaste krets – hennes mormor dog av cancer och hennes dotter har genomgått cancer i njuren.

– Hon klarade sig men det var så hemskt att gå igenom, så hemskt att man förtränger det, säger Sella.

Man blir glad av att hjälpa

Seela Sella gick med i Rosa bandet-insamlingen av respekt för människan och livet.  Bandet är en hedersbetygelse till hennes närstående som har genomgått cancer. Sella har följt sjukdomen på nära håll och förstår att vara tacksam för de avancerade cancerbehandlingarna.

– Också en mycket liten handling kan ge gott humör.  Det lönar sig också av själviska skäl att understöda cancerforskningen. När du hjälper, får du själv en liten bit av lycka, säger hon.

I år har kampanjen satsat på att sälja rekordmånga band, hela 500 000. Målet för hela insamlingen är att samla in 2,5 miljoner euro.

ANDRA LÄSER