Torsten Bergman från Karis skrev en bok om kommunismen i Albanien – ser paralleller till Putins Ryssland

Egentligen skulle det bli en nöjesresa till värmen. Det blev upptakten till en trilogi om ett blödande land och två personer som försökte hela det med olika metoder. I sin nya bok vill Karisprofilen Torsten Bergman inte leverera svar, utan ställa frågor.

Torsten Bergman har en magistersexamen med filosofi som huvudämne, men tillbringade sitt yrkesliv med att skapa radio och tv. I sin nya bok får han äntligen använda en livstid av anhopat andligt kapital.
Benjamin Lundinbenjamin.lundin@vastranyland.fi
12.10.2022 10:10
Torsten Bergman har profilerat sig som författare av lyrik och prisbelönta lokalhistoriska skildringar. Med sin nya bok Men … vad var frågan? tar den alltid lika nyfikna Karisbon steget in i en helt ny genre. Vad som till en början skulle bli en skildring av den albanska diktatorn Enver Hoxhas skräckvälde kom i stället att bli en berättelse där fakta gifter sig med fiktion.
Eller egentligen: från den allra första början skulle det inte alls bli någon bok, utan en solsemester.
– För några år sedan började jag intressera mig för Östeuropa och reste till olika städer där tillsammans med min sambo Ingalill Ihrcke. Efter en vintervistelse i ett svinkallt Krakow bestämde vi att, nej, nu ska vi närmare Medelhavet, berättar Torsten Bergman.

ANDRA LÄSER