Efter ett liv i kyrkans tjänst sade Karisbon Birgitta Udd upp sig – blev tidningsutdelare: ”Känner mig obekväm med vissa delar av kyrkan”

Den alltid lika soliga ungdomsarbetaren Birgitta Udd har lotsat oräkneliga unga från Pojo och Karis genom skriftskolan. Men de senaste åren har glädjen av att gå till jobbet saknats. Nu delar hon i stället ut tidningar och mår mycket bättre. Söndagen den 9 oktober ger hon en avskedspredikan i S:ta Maria kyrka i Pojo klockan 10.

Birgitta Udd ler oftast glatt, men bakom leendet har det funnits en sorg. När hon återvände efter ett halvår som alterneringsledig insåg hon att hon inte längre kunde jobba för församlingen.
Benjamin Lundinbenjamin.lundin@vastranyland.fi
08.10.2022 06:30 UPPDATERAD 08.10.2022 10:01
Birgitta ”Biggi” Udd kliver ut från församlingshemmet i Karis. Det har hon gjort många gånger förut, men den här gången känns det annorlunda. Efter att ha jobbat som ungdomsarbetare i fjorton år och för kyrkan hela sitt yrkesliv sade hon nyligen upp sig och är nu bara en vanlig församlingsmedlem. Hon har besökt sin tidigare arbetsplats för att fixa några sista grejer, och det var en blandad upplevelse.
– Delvis har jag en känsla av besvikelse, men också av lättnad. Och lättnaden blir större för varje dag.
Egentligen har hon länge känt att något inte stod rätt till. I fjol höstas tog hon timeout och var alterneringsledig i ett halvår som hon till största delen tillbringade i Spanien.

ANDRA LÄSER