Finlandssvenska idrottsgalan gör comeback

Den finlandssvenska idrottsgalan återvänder efter en paus på ett år. Vinterns stora idrottsfest hålls på Finlandiahuset i Helsingfors i februari.

Den finlandssvenska Idrottsgalan direktsänds på Yles kanaler i februari.
Den finlandssvenska idrottsgalan har arrangerats sedan 2007 men tog en paus i år då Finland Svenska Idrott (FSI) tog en andningspaus för att förnya konceptet och samla krafter inför förbundets 75-årsjubileum.
Nu är det klart att galan kommer tillbaka efter pausåret och att den kommer att arrangeras årligen också i framtiden.
Då FSI meddelade att Idrottsgalan inte arrangeras i galaform 2019 var beskedet att man skulle komma fram till och presentera ett nytt koncept för galan.
Idrottsgalan 2020 kommer att arrangeras på Finlandiahuset i Helsingfors lördagen den 1 februari. Förhandlingar om direktsändning pågår mellan Svenska Yle och Paradmedia.
Samtidigt som galan förnyas ser FSI också över kriterierna för sina priser. Under Idrottsgalan delas sju priser ut till idrottare i Svenskfinland. Antalet priser kommer att vara samma år 2020 men FSI:s styrelse beslutar den här månaden om det sker några ändringar i kriterierna för priserna eller inte.

Viktig för finlandssvenska gemenskapen

I våras arrangerades det en minigala i form av en mottagning på FSI:s kansli i Helsingfors – ett arrangemang som fick både positiv och negativ feedback.
– Den finlandssvenska galan har en viktig roll i Svenskfinland för den finlandssvenska gemenskapen. Den knyter samman idrottsfältet och uppmärksammar och lyfter fram våra idrottare och aktiva, säger Jeanette Harf, huvudansvarig för Idrottsgalan.
Om den kommande galan direktsänds av Yle kommer festen att nå en större och bredare publik vilket man på FSI välkomnar.
– Vår målsättning är att få med fler idrottare och aktivare och då hjälper det säkert att galan direktsänds. På det sättet kan vi visa vad FSI och grenförbunden gör, inkludera flera personer och nå en större publik, säger Harf.
Uppdatering 21.8 klockan 11.07: I en tidigare version av artikeln stod det att galan kommer att direktsändas på Svenska Yle. Svenska Yle och Paradmedia förhandlar fortfarande om en eventuell direktsändning.

ANDRA LÄSER