Lärkkullas musikalstuderande gör sig redo för scen

Lärkkulla folkakademis musikalsatsning visade sig vara ett lyckat drag. Den nya utbildningen har lockat till sig talanger från när och fjärran som nu gör sig redo för sin första gemensamma show.

Pionjärer. Lärkkullas nya musikallinje är en tajt och talangfull grupp på 14 personer. Den 5 december ställer man sig på scenen i Kulturhuset Karelia.
Den tvåspråkiga utbildningen startade i september. Programchef Kristoffer Holmberg tycker att musikaltillskottet passar bra in i helheten.
– Lärkkullas pop- och rocklinje har snurrat på i 35 år och tiden var mogen för något nytt. Fastän det sätts upp en hel del musikaler finns det just ingen utbildning inom genren i Finland, säger han.

Många sökande

Antagningen i våras lockade 45 sökande. Av dem vaskades det fram en grupp på fjorton studerande – tre killar och elva tjejer i åldern 19 till 30 år, alla med olika typer av scenerfarenhet och ett brinnande intresse för att lära sig mer.
Imponerad. Isa Lindgren-Backman som ansvarar för dramaundervisningen tycker att eleverna på kort tid gått långt framåt.
– Det är fantastiskt att se energin och framstegen inom gruppen, säger Isa Lindgren-Backman som ansvarar för dramaundervisningen medan Katrin Vaskelainen har hand om dansen och Jennie Storbacka om sången.
Olika gästlärare bidrar till att utbildningen och inblicken i branschen blir mångsidig. Musikalartister ska inte stöpas i samma form.
– Vi ska inte vara någon korvfabrik som kör ut kopior enligt en viss modell. Teater ska reflektera samhället. Därför behövs det individer och i den här gruppen tycker jag att sammansättningen är bra, säger Isa Lindgren-Backman.

Musikalkväll på Karelia

Undervisningen är intensiv med många olika typer av övningar och uppgifter som ska förbereda för livet som musikalartist. Nyligen fick de studerande framföra nummer ur musikalen Rent under en så kallad fejk-audition med inkallade proffsbedömare.
– Det var uppskattat tror jag, säger Kristoffer Holmberg och får medhåll från den samlade gruppen.
Som slutprojekt ska de studerande öva in varsin showcase som visas i vår både för inbjudet branschfolk och för allmänheten. Innan dess är det ändå dags för höstterminens stora satsning – An Evening of Musicals, på Kulturhuset Karelia i Ekenäs onsdagen den 5 december klockan 19.
Under kvällen blir det nummer både ur nyare musikalproduktioner och gamla klassiker, till exempel Mamma Mia, Cabaret och La cage aux folles. Något för alla, utlovar gruppen.
– En annan bra orsak att gå på konserten är för att se vad vi lyckats åstadkomma på kort tid. Man kan verkligen se framsteg hos alla, säger Emilia Ekström som tillsammans med Anna Malmstén representerar de västnyländska färgerna på linjen.

Bubbelliv

Att utbildningen är tvåspråkig är något alla tycker fungerar bra, och som lockat deltagare utanför Svenskfinland. Jenna Schleifer har hittat till Lärkkulla från Kervo.
– Det var min sånglärare som rekommenderade utbildningen och jag trivs bra. Vi är ett sammansvetsat gäng, studiemiljön är produktiv och Karis är en liten och sympatisk ort, säger hon.
Att alla gått så mycket framåt som artister tror Dora Seitovirta, Helsingfors, till stor del beror just på miljön.
Unik chans. Studierna vid Lärkkulla är som att leva i en musikalbubbla tycker Dora Seitovirta.
– Man har ständig tillgång till övningsutrymmen och är omgiven av klasskompisar som stödjer och hjälper en. Det är som att leva i en liten musikalbubbla. Att ha chansen att från morgon till kväll helt hänge sig åt något man älskar är underbart, säger hon.
Också för Heidi Laakso är det här något av drömmen.
– Musikaler har alltid varit min passion men inget jag hittills vågat satsa på fullt ut. Jag fick höra om utbildningen ungefär samtidigt som jag blev klar med min kandidatexamen i samhällsvetenskaper och kunde inte låta chansen gå förbi, säger hon.
Bra stämning. Den peppande atmosfären hör till sakerna som gillas av de studerande. I stället för att konkurrera om rampljuset stöder alla varandra.

Vad tror du om framtiden?

– Jag vill gärna jobba inom branschen. Det gäller nog för alla andra i gruppen också.
ANDRA LÄSER