Spelrecension: Populär japansk mangaserie i lyckad rollspelsskrud

One Piece Odyssey är ett överraskande kul äventyr oavsett i relation till serien.

Spelvärlden i Odyssey är ett nöje att utforska med dess stiligt tecknade drag, härliga färger och omsorgsfullt ihopsnickrade omgivningar.
28.01.2023 14:06

One Piece Odyssey

Format: Xbox Series X/S, PlayStation 5, PlayStation 4, PC
Åldersgräns: 12
Betyg: 3/5.

Spel

One Piece Odyssey. Format: Xbox Series X/S, PlayStation 5, PlayStation 4, PC. Åldersgräns: 12. Betyg: 3/5.
Inte för att det är första gången en japansk tecknad serie stöps i formen av ett rollspelsäventyr. Men det är sällan som det passat eller blivit så här bra.
One Piece Odyssey släpps lagom till succémangans 25-årsjubelium och är ett projekt som det uppenbart ligger mycket kärlek och möda bakom. Utvecklingsstudion ILCA har med förstärkning från originalskaparen Eiichiro Oda satt ihop ett maffigt äventyr som verkligen fångar seriens unika prägel; med en grafisk flärd som väcker världen och alla karaktärer till liv som aldrig förr i spelform.
De oklanderligt återskapade karaktärerna spelas av de ordinarie röstskådespelarna från tv-serien (enbart på japanska dock, bör tilläggas), och den specialskrivna handlingen bjuder på en härligt One Piece-typisk häxblandning av spänning, dramatik och humor. 
Stråhattspiraten Luffy och hans färgstarka besättning utforskar vidsträckta utomhuslandskap, dunkla grottsystem och stimmiga städer, löser pussel och tar sig an den ena fantasifulla fienden efter den andre i strider av gammal klassisk turordningsbaserad modell. Fantasifullheten, charmen och humorn är lätt att uppskatta oavsett om man är en One Piece-anhängare eller inte.
Spelets mest framträdande svaghet, dess fula ovana att lite för ofta dryga ut speltiden med menlösa springärenden hit och dit, naggar det annars fina helhetsintrycket lite i kanterna. Här finns en del överflödshull som med fördel kunnat trimmas bort.
I övrigt är One Piece Odyssey faktiskt överraskande bra.