Nästan 77 procent har fått två vaccindoser i Finland

Fler har vaccinerat sig i huvudstaden den här veckan.

Vaccinationstäckningen på 80 procent redan uppnåtts på till exempel på Åland.
I september lade regeringen upp målsättningen: när 80 procent av finländarna över 12 år har fått två doser vaccin kan restriktionerna slopas.
Målet har redan nåtts i vissa delar av landet, som i Södra Karelen och på Åland.
Det nyaste området att gå över gränsen blir huvudstaden. Drygt 465 000 helsingforsare har nu fått minst två doser enligt siffror från Institutet för hälsa och välfärd.
Det är 79,98 procent av helsingforsarna över 12 år.
Målet på 80 procent vaccinerade nås därför senast på måndag. Det handlar om cirka 100 personer som ska få sin andra dos.

Något lägre i hela landet

I hela landet har 76,7 procent fått två doser coronavirusvaccin. Siffran gäller för dem som är 12 år eller äldre. 85,1 procent har fått minst en dos.
I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har 85,2 procent av de som är över 12 år fått en dos coronavaccin. 78,5 procent har fått två doser, visar THL:s karta över vaccinationstäckningen.
Motsvarande siffror i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt är 86,4 procent och 76,8 procent.
I Vasa sjukvårdsdistrikt är andelen som har fått den första dosen 85,7 procent och den andra 78,4 procent. I Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt har 85,9 procent fått sin första dos och 77,4 procent också den andra.
På Åland har 87,1 procent fått en dos coronavirusvaccin, medan 83,7 procent har fått två doser.
Institutet för hälsa och välfärd uppgav tidigare i veckan att målet på en 80 procents vaccinationstäckning i hela landet skjuts upp till november.

ANDRA LÄSER