Från Svartå till Sverige – nu vill Josefina Sundman och Edvard Sundman nå framgång i de svenska skidspåren

För några år sedan bestämde sig Edvard och Josefina Sundman från Svartå att flytta till Åsarna i Sverige för att kombinera studier och skidåkning. Syskonen har som mål att prestera så bra som möjligt i en ambitiös förening. "Det är en glädje att representera en förening som Åsarna IK", säger Edvard Sundman.

Josefina Sundman började åka skidor i lågstadieålder. Hennes moderklubb är Svartåklubben IK Trissan men hon har också varit några år i Österby SK. Sedan sju år tillbaka bor hon i Åsarna och trivs mycket bra där. "Numera kombinerar jag skidåkningen med universitetsstudier i kriminologi", säger hon. Edvard Sundman vill vända sin stagnerande resultattrend som han har haft i flera år. "Den här säsongen har mina resultat förbättrats för varje tävling", säger han.
05.01.2022 10:49 UPPDATERAD 05.01.2022 21:26
Skidsäsongen i Sverige har varit i gång sedan slutet av november. Svartåbördiga Edvard och Josefina Sundman har båda åkt några lopp och de är nöjda med inledningen på skidsäsongen.
– Jag vill vända min stagnerande resultattrend som jag har haft i flera år. Den här säsongen har mina resultat förbättrats för varje tävling, säger Edvard Sundman.
Josefina Sundman säger att hon har deltagit i både långdistanstävlingar och sprint den här säsongen. I årets premiär i Gällivare 20-21 november placerade hon sig på 30:e och 31:a plats.

ANDRA LÄSER