Finska bokfesten Kirjakekkerit spelar med olika roller – Rosa Liksom besöker Karis

Litteraturfestivalen Kirjakekkerit har i år temat roller. Det tar festivalen ut allt av genom att ordna ett bredare programutbud i Pojo, Svartå och Karis och bjuda på författarbesök i kulturhuset Fokus i Karis. 

Rosa Liksom besöker Kirjakekkerit i Karis den 11 mars. 
14.02.2023 17:13 UPPDATERAD 14.02.2023 18:42
Vilka olika roller lyfter litteraturen fram, hur styr roller vårt beteende, och hur väl stämmer rollförväntningarna överens med verkligheten är frågor som behandlas på den elfte Kirjakekkerit-festivalen som ordnas andra veckan i mars. Festivalens litteraturrelaterade program ordnas i Karis, Pojo och Svartå, och huvudevenemanget ordnas i kulturhuset Fokus i Karis lördag 11.3.
Då intervjua kulturredaktör Pia-Maria Lehtola Miina Mäki, Anni Pöyhtäri, Rosa Meriläinen, Kristiina Vuori, Leena Parkkinen och Rosa Liksom i Tryckeriteatern.
Mäki och Pöyhtäri har gett ut boken Elonkirjo som är en djupdykning i Finlands natur, Rosa Meriläinen har skrivit ekotrillern Epäpyhäliitto och Kristiina Vuori har skrivit en romantisk mysterieroman om Fiskars och Svaråt bruks första år. Leena Parkkinens Neiti Steinin keittäjätär är en historisk roman om ett brott som separerar ett syskonpar i Pargas. Rosa Liksom är en viktig förnyare av finsk litteratur som har fått Pro Finland-medaljen 2013 och Svenska Akademiens nordiska litteraturpris år 2020. 
Rosa Meriläinen
Barnen har eget program hela dagen med sagostund, pysselworkshops av olika slag och trollkarlsshow. Små förlag säljer sina böcker i aulan under dagen. 
Under veckan ordnas föreläsningar och för vuxna och teater för barnfamiljer. I Pojo föreläser Kari Wikholm om sin bok Pirtun tie, Rutt 96 måndag 6.3. klockan 18. Onsdag 8.3 klockan 18 besöker författaren Aki Ollikainen Svartå bibliotek och berättar om sin bok Kristuksen toinen tuleminen.
Pjäsen Koirakampaamo Villa Koiranen visas i Pojo.
Torsdag 9.3 kl, 18 blir det barnteater i Pojo bibliotek. Teater Hevosenkenkä ger föreställningen Koirakampaamo Villa Koiranen.

Virtuella författarbesök

Utöver de fysiska programmen får alla finskspråkiga skolelever i Raseborg ett virtuellt författarbesök under veckan. Det är författarna Mikko Kalajoki, Arttu Unkari, Tomi Kontio, Elina Pitkäkangas och Siiri Enokoski som håller författarsamtal med eleverna,
– De senaste årens satsning på virtuella författarbesök i skolorna har varit mycket lyckat och vi har fått positiv feedback av lärare och elever. Tack vare de virtuella besöken kan vi erbjuda alla elever en författargäst , säger Kirjakekkerits producent Sirpa Huusko.
Dessutom förverkligas tävlingen Sanataidehaaste för både låg- och högklasserna. Eleverna skriver en berättelse, dikt eller sångtext under en lektion i skolan. Vinnaren utses av domaren Katarina Wikström lördagen den 11 mars klockan 15 i Tryckeriteatern.
Kirjakekkerit ordnas av den finska kulturföreningen Raasu, Raseborgs stad, Karis bibliotek och Västnyländska kultursamfundet/Luckan Raseborg. 

ANDRA LÄSER