Ingå bibliotek minskar sina öppettider med personal, ökar meröppet

Ingå ändrar bibliotekets öppettider för att lösgöra personalresurser för annat än kundbetjäning. Bibliotekspersonalen behöver mer tid för att utveckla verksamheten, ordna evenemang och främja läsning.

Ingå bibliotek justerar sina öppettider nästa år. 
Mira Strandbergmira.strandberg@vastranyland.fi
09.12.2022 16:55
Från nästa år kommer biblioteket i Ingå att vara öppet tio timmar mindre med personal närvarande. Däremot ökas öppettiderna med självbetjäning. Bildnings- och välfärdsnämnden godkände i onsdags de nya öppettiderna. Biblioteket kommer att ha öppet med självbetjäning varje dag från klockan 7 på morgonen. Söndag till torsdag stängs självbetjäningen klockan 20, på fredagar är självbetjäningen bara i användning på morgonen och på lördagar stänger biblioteket klockan 17. 
Bibliotekspersonalen kommer i fortsättningen att vara på plats för kundbetjäning 10-18 på måndagar och fredagar, 10-16 övriga vardagar och 10-14 på lördagar. Också kommunens infodisk ska enligt förslaget vara öppen färre timmar men det beslutet fattas av kommunstyrelsen på måndag.
Nya öppettider för biblioteket är enligt bildningschefen nödvändiga för att frigöra personalresurser för andra uppgifter än kundbetjäning. Biblioteken har omfattande lagstadgade uppgifter som också inkluderar att främja läsning, främja samhällelig och kulturell dialog och andra utvecklingsuppdrag.
Personalresurserna i Ingå har minskat med ett årsverke sedan 2014. Samtidigt har öppettiderna ökat och biblioteket har börjat använda självbetjäningsteknik.  En del av personalresurserna går till att ta hand om kommunens info och telefonväxel. Bara 3,5 årsverken är personal som har utbildning inom biblioteksväsendet. 

ANDRA LÄSER