Den värsta högtiden för sällskapsdjuren är här – så gör du nyåret lättare för hunden

Experter påminner om att vara lugn och att inte lämna djur ensamma hemma under nyåret.

Ledarhunden Leia påminner om att raketer endast får skjutas på nyårsafton från klockan 18 till klockan två på natten.
Nyåret och raketerna står och lurar bakom hörnet. Det kan betyda stress och oro för både sällskapsdjur och vilda djur i naturen. Officiellt får raketer skjutas från klockan 18 på nyårsafton till klockan två på natten.
Helsingfors djurskyddsförening (Hesy) påminner om att rasta djuren i god tid på nyårsafton. Under tiden för fyrverkerier är det bra att hålla djuren inomhus. För att underlätta för ett djur som räds höga smällar kan det vara bra att spela musik i bakgrunden.
Att ha belysningen tänd inomhus hjälper mot de värsta ljusblixtarna som fyrverkerier kan åstadkomma. Det kan vara bra att se till att djuret har möjlighet att dra sig tillbaka till ett fönsterlöst utrymme under nyårsaftonen.
Vid Lokaltapiola säger veterinären Eva Kaisti att det är viktigt att människorna håller sig lugna under fyrverkerierna.
– Visa att smällar hör till normala livet, ignorera dem och ta det lugnt. Tala med lugn röst, smek och ge massage. Du ska aldrig lämna en rädd hund ensam hemma med sin rädsla. Varken med eller utan lugnande medel, säger Kaisti i ett pressmeddelande.
Veterinärer kan skriva ut lugnande medel till sällskapsdjur.
Trots att fyrverkerier inte får användas innan klockan 18 på nyåret händer det ofta att smällandet börjar redan kvällen före. Det är viktigt att se till att djurets halsband och sele är tillräckligt spända vid utevistelse.
– Mellan hunden och halsbandet eller selen ska rymmas pek- och långfingret. Det vill säga maximalt två centimeter räcker bra, säger Kaisti.

ANDRA LÄSER