Turism- och restaurangförbundet: En kalldusch för restaurangerna

Regeringen vill stänga restaurangerna i tre veckor från och med den 8 mars. I så fall ska restaurangerna kompenseras tillräckligt, kräver Turism- och restaurangförbundet.

Regeringen ska framlägga en proposition till riksdagen om att stänga restaurangerna för tre veckor från och med den 8 mars. Foto: Erik Sandström/SPT
Turism- och restaurangförbundet kräver att såväl stora som små restauranger ska få en tillräcklig kompensation för det ekonomiska bortfall som regeringens nya restriktioner medför.
Regeringen meddelade på torsdagen att man ämnar utlysa undantagsförhållanden i landet. Det innebär strikta restriktioner från och med den 8 mars. Regeringen ska framlägga en proposition till riksdagen om att stänga restaurangerna för tre veckor.
Under en presskonferens på torsdagen sade statsminister Sanna Marin (SDP) att restaurangerna ska kompenseras för stängningarna, vilket enligt Turism- och restaurangförbundet är en nödvändig åtgärd.

Kalldusch för restaurangbranschen

Turism- och restaurangförbundet skriver att stängningarna är ytterligare en kalldusch för restaurangbranschen, även om man förstår allvaret i situationen. Timo Lappi, vd vid förbundet, undrar ändå om alltför stora krav ställs på restaurangbranschen för att hålla smittspridningen i schack.
"Den ekonomiska bärkraften hos branschens företagare och anställda är svag. Många har dessutom stora problem med att orka mentalt. Det oroar mig mycket", säger Lappi i ett pressmeddelande.
Servicefacket Pam kräver samtidigt att regeringen vidtar snabba åtgärder för att underlätta situationen för de som jobbar inom restaurangbranschen.
"Den fullständiga stängningen av restauranger sätter branschens arbetstagare i en extremt svår situation. Nu behövs det stödåtgärder riktade till just dem", säger Annika Rönni-Sällinen, ordförande för Pam, i ett pressmeddelande.

Företagare måste kompenseras

Företagarna i Finland skriver i ett pressmeddelande att regeringen måste ta fullt ansvar för att hjälpa företagarna. Enligt vd Mikael Pentikäinen måste stödet distribueras så snabbt som möjligt, senast i slutet av mars.
Pentikäinen säger också att det måste bli lättare för företag att permittera anställda. Våren 2020 gjordes en tillfällig lagändring enligt vilken arbetsgivare kunde permittera anställda med endast fem dagars varsel, jämfört med två veckor under normala omständigheter. Enligt Pentikäinen måste samma lagändring träda i kraft också nu.
Pentikäinen säger ändå att det också ligger i företagarnas intresse att få bukt med epidemin.
"Vi ifrågasätter inte hälsomyndigheternas bedömningar", säger han i pressmeddelandet.