Obskyr gammal shoot ’em up-pärla får nytt liv

Japansk mytologi, action och ljuv pixelgrafik i en salig blandning

Pocky& Rocky: Reshrined har en minst sagt fantasifull, färggrann och omväxlande design på banor och fiender.
10.07.2022 15:11

Spel

Pocky & Rocky: Reshrined
Format: PlayStation 5, PlayStation 4, Nintendo Switch
Åldersgräns: 7
Betyg: 4/5
”Pocky & Rocky, vilka då?” frågar du dig kanske. Och vem kan klandra dig, för de gamla shoot ’em up-spelen är rätt obskyra spel som det inte talas mycket om idag.
Men om det någon gång funnits ett bra tillfälle att stifta bekantskap med den omaka duon, bestående av en japansk flicka och en mårdhund, så är det nu till 30-årsjubiléet. Med Pocky & Rocky: Reshrined är de tillbaka i rampljuset igen, i ett spel som lär tillfredsställa de flesta där ute med smak för gammal hederlig pixelaction.
Reshrined har precis som de gamla 90-talsoriginalen rötterna i shoot ’em up genren, men med twisten att man i stället för att manövrera en flygfarkost på automatiskt scrollande banor – vilket är hur man kanske vanligen föreställer sig den – fritt styr en karaktär nere på marknivå. I övrigt handlar det lika mycket om att parera projektiler och tillintetgöra fiender som i vilken genre-kollega som helst.
Reshrined är varken en remake eller ett helt nytt spel, utan mer av en omtolkning med lika delar återanvända (om än i modifierad form) och nyskapade moment; en hybrid som passar lika bra för nya spelare som nostalgisuktande fans.
Presentationen är exceptionellt välgjord med ljuvlig pixelgrafik full av personlighet och variation i miljöer och figurer. Utmaningsgraden är typiskt hård men inte orättvis eller omöjlig. Det gäller framförallt att lära sig avläsa fiendernas rörelsemönster och hushålla med sina specialförmågor.
Det är synd att det är så flyktigt, bara. Men det är en fröjd så länge det varar.