En dröm går i uppfyllelse på ridplanen

Efter att ha tittat på tävlingarna i Seahorse week så länge hon kan minnas och varit frivilligarbetare ska Laura Mäkelä tävla själv i år.

Tävlingsvan. Vuko är en ridskolehäst med många framgångar på tävlingsbanan, Laura Mäkelä känner sig trygg med honom.
I dag börjar hopptävlingen Seahorse week i Hangö. Laura Mäkelä från Hangö har varit med och hjälpt till med att ordna tävlingen i fyra år, i år ska hon för första gången vara med och tävla själv. Både hobbyryttare och elitryttare samlas för att tävla och största delen av tävlingen ordnas med hjälp av frivilligt arbete.
– Det har alltid varit en dröm att själv få tävla i Seahorse week, som för mig är sommarens höjdpunkt, säger Mäkelä.
Hon ska tävla med ridskolehästen Vuko i klasser på 80 och 90 cm. Vuko är 18 år och har tävlat i Sea Horse Week många gånger. Han är rutinerad på tävlingsbanan och brukar få goda resultat.
– Vuko tar sig alltid i mål, bara ryttaren hålls på, säger Mäkelä.

Inga bommar ner

Mäkelä har inga speciella mål eller förväntningar om placeringar utan satsar mer på en bra runda. Hon ska försöka få rundorna att gå så mycket enligt planerna som möjligt, det vill säga att gå felfritt utan att riva hinder eller vägra.
– Jag vill inte göra några dumma fel som beror på mig, säger Mäkelä.
Hon vet att om hon fixar sin del så kommer hästen att sköta resten. Hon kan lita på Vuko. Mäkelä är nervös inför tävlingen samtidigt som hon tycker att det ska bli väldigt roligt att äntligen få rida in på banan hon sett och arbetat på i så många år.
Förutom Vuko är det bara en annan häst från ridskolan som ska vara med och tävla i årets Sea Horse Week. Vanligtvis brukar runt fem hästar från ridskolan vara med och tävla.

Stor tävling mitt i staden

Seahorse week skiljer sig mycket från andra tävlingar, enligt Mäkelä. Allting byggs upp från grunden, då man börjar finns där ingenting. Sand körs dit, staket byggs runt planen, läktare och boxar monteras upp.
– Andra tävlingar ordnas oftast på något större stall där det redan finns planer och inkvarteringsmöjligheter för hästarna, säger Mäkelä.
Att tävlingen dessutom byggs upp mitt i staden skiljer även den från andra tävlingar. Det blir en annorlunda stämning då alla är så nära inpå varandra. Det är en stor tävling som ordnas på ett väldigt litet område.

Hjälper då hon inte tävlar

Även i år ingår Mäkelä i staben av frivilliga arbetare som gör det möjligt att ordna hopptävlingarna. I år kommer hon främst att hjälpa till på stallområdena. Då nya hästar anländer visar hon dem vägen till rätt box och hjälper till så att ryttarna hittar allt de behöver.
I hennes uppgifter ingår även att kontrollera boxarna då hästarna åker därifrån. Det finns regler för hur boxen ska se ut då ett ekipage åker hem. Mäkelä kontrollerar att det är städat så att nästa häst kan flytta in.
– Jag kommer att befinna mig på tävlingsområdet alla dagar den här veckan, då jag inte tävlar själv hjälper jag till så mycket jag hinner, säger Mäkelä.

Träningstävlingar och flätning

För att förbereda sig inför tävlingen har ekipaget tränat hemma, men även åkt runt och deltagit i mindre tävlingar i närheten. Det ger mera tävlingsrutin, vilket är bra då det alltid är en annorlunda situation på tävlingsbanan.
Vuko är alltid piggare och ivrigare på tävlingsbanan än vanligt. Hemma kan han ibland vara lite långsam till och med. Dagen innan tävlingen ska Mäkelä ännu motionera honom så att han inte blir för pigg på tävlingsbanan. Före tävlingen måste hon även se till så att all utrustning är på plats och fläta manen på Vuko.
– Han måste se representativ ut på tävlingsbanan, säger Laura Mäkelä.

ANDRA LÄSER