Göran Schildt tog revansch på livet

En fri själ med många liv och många hem. Nu firas Göran Schildt, som i år hade fyllt 100, runtom i landet. – Han formulerade för sig en vision om hur man skall leva – och följde den, säger historikern Henrik Knif om den virila hundraåringen.

Medelhavet. Mona Morales-Schildt och Göran Schildt på sin segelbåt Daphne.
Elsa Kemppainen
29.01.2017 14:00
– Visst är Göran Schildt aktuell än i dag, säger Jennifer Dahlbäck, verksamhetsledare för Christine och Göran Schildts stiftelse.
Hon lyfter fram den fria själens betydelse i ett samhällsklimat som känns alltmer instängt.
– I ett Finland där utbildningen trappas ner och främlingsfientligheten är alltmer framträdande är Göran Schildt en viktig motkraft.
Han är en motperson, menar verksamhetsledaren, en balanserande kraft när klimatet blir för njuggt i samhället.
– Han levde ett fritt liv med ett öppet sinne och är än i dag en god förebild, också för unga.
Författaren som i år hade fyllt 100 firas med buller och bång runtom i landet. Mycket pågår förstås i Ekenäs – ett av de ställen Göran Schildt kallade hem.

Göran Schildt

Författare och konsthistoriker.
Född 1917 i Helsingfors, död 2009 i Ekenäs.
Bodde i Ekenäs och på Leros i Grekland.
Mest känd för sina reseskildringar med segelbåten Daphne och sin biografi om arkitekten Alvar Aalto.
Mera info om författarens hundraårsjubileum på sajten villaschildt.fi

En visionär med oppositionslusta

– Göran Schildt formulerade för sig en vision om hur man skall leva – och följde den.
Det säger historikern Henrik Knif, som i vår ska påbörja det långa arbetet med en ny biografi om Göran Schildt. Han målar upp bilden av de stora visionernas man. Göran Schildt valde att förverkliga sig i det riktiga livet framom att gräva ner sig i det akademiska.
– Vi tänker kanske på Schildt som långseglaren och mannen bakom en stor Alvar Aalto-biografi, säger historikern Knif, men det hade förstås Schildt ingen aning om när han valde sin väg.
– Han ville leva sitt vetande, inte begrava sig bakom böcker, säger Knif. Men visst var Schildt också en bokslukare som redan i unga år läste allt han kom över, inte minst om det klassiska grekiska.
Schildts kulturhistoriska reflektioner och skildringar om Medelhavet fick ett europeiskt genomslag – det fanns ett sug efter tankar som hans.
– I Schildts generation fanns ett sökande efter en vidare identitet än den nationalism som utvecklade sig i Finland som nyligen blivit självständigt.
På många sätt var tiden inte olik den vi lever i dag. Schildt insisterade upprepat på en europeisk identitet i opposition mot inskränkt nationalism och fördomar mot det som kunde upplevas främmande, säger Knif. Men ingen av de andra intellektuella som skrev då lyckades få respons på så många håll utanför Finlands gränser.
– Typiskt för honom var en oppositionslusta och att inte göra som andra, eller som det ansågs passande.

Från musik till fotografi på fest

Programutbudet är brett och pågår såväl i Finland som utomlands. Den 12 mars, dagen efter författarens födelsedag, når kulturföreningen Artemis föreställning Ekenäs. Det handlar om en större satsning av en grupp från Leros, som reser från stad till stad. Tolv grekiska musiker och dansare bjuder på musik av grekiska kompositörer och dansar grekiska danser. Thomas Lundin och Thomas Enroth medverkar med grekiska sånger på svenska och finlandssvenska visor.
I Villa Schildt i Ekenäs ordnas på sommaren en utställning som Jennifer Dahlbäck kallar Best of Göran Schildt. Den består av fotografier han tagit under sina otaliga resor. Här får vi se porträtt, landskap, monument och ruiner.
– Han var egentligen ingen fotograf, men hade ett gott öga för det visuella, säger Jennifer Dahlbäck.
Stiftelsen har inte själv ordnat allt, utan har också uppmuntrat andra aktörer att starta olika projekt. I Raseborgs stadsbibliotek kommer en utställning om Schildt att äga rum. I samband med öppningen håller Dahlbäck tal om Göran Schildts sju liv.
De sju liven symboliserar också något som ofta är bristvara i dagens samhälle – positivitet.
Göran Schildts liv var kantat av tragedier: pappan begick självmord när Göran var bara sju år gammal, och han skadades själv svårt under vinterkriget. Ändå tog han sig upp, varje gång och odlade en optimistisk livssyn.
– Man kan säga att han tog revansch på livet.

ANDRA LÄSER