Trubadursommaren förblir bekant

För tjugoandra året i rad kör trubadursommaren i gång på Café Gamla Stan i Ekenäs. Under fjorton tisdagar i rad erbjuds varierande musik ute i caféets trädgård.

redo igen. Bosse Andersson är redo för en tjugoandra trubadursommar.
Lena och Bosse Andersson startade Café Gamla Stan år 1995. Redan följande sommar bestämde de sig för att prova på trubadurdagar.
– Jag har själv sjungit mycket och tyckte då att visorna lite dött ut. Men nu tjugotvå år senare verkar de ha blommat upp igen för våra trubadurtisdagar är verkligen välbesökta, säger Bosse Andersson.
Till stor del är det västnylänningar som kommer för att lyssna på trubadurerna till en kopp kaffe och en bit tårta men alltmer har även besökare längre ifrån börjat hitta sig fram.
– Vi får nu också många besökare från huvudstadsregionen och Åboland som kommer på en sommarutflykt hit.

Fartfylld start på sommaren

Trubadurerna har sedan start alltid spelat på tisdagar och så kommer det även vara i år.
– Det händer alltid så mycket på helgerna under sommaren så vi valde tisdag i stället, säger Bosse Andersson.
Trubadurerna spelar alltid tre gånger under dagens lopp. Den första spelningen kör i gång klockan 14, följande klockan 16 och den sista klockan 18. Årets första spelning går av stapeln tisdagen den 6 juni.
Då uppträder Birger's Ragtime Ouartet & Charlotta Kerbs.
– Det blir mer svängigt första gången för att riktigt öppna upp sommaren men de övriga gångerna blir det mer trubadurmusik, säger Bosse Andersson.

Det bekanta går bäst hem

Det traditionella och trygga har uppskattats högt av besökarna. Därför har paret Andersson valt att hålla sig till det. Återkommande trubadurer som Thomas Lundin och Calle Petterson finns med även detta år. Också välbekanta Benny Törnroos kommer att bjuda på sin musik denna sommar.
Den första augusti är det dags för barnens dag och då uppträder Robin Hund och Hans glada orkester.
Också långväga gäster från Stockholm kommer att bjuda på sin musik. Den 25 juli står Frida Andersson i tur och den 22 augusti uppträder Ekenäsbördiga Simon Zion.
– Det bekanta har visat sig fungera bäst. Folk som kommer hit år efter år tackar oss för att vi hållit kvar det, säger Lena Andersson.

Veganska alternativ välkomnas

En nyhet finns ändå med för i år. Caféet har alltid erbjudit laktos- och glutenfria alternativ men från och med denna sommar finns även veganska alternativ med i utbudet. Men utöver det gäller detsamma för caféet som för musiken, det bekanta uppskattas.
– De första femton åren funderade jag alltid mycket på vad jag skulle hitta på för nyheter till caféet men sedan märkte jag att gästerna ju faktiskt alltid vill ha samma trygga bakverk så nu har jag fortsatt med det, säger Lena Andersson. Bosse Andersson tillägger:
– Ja, varför ändra på ett fungerande koncept?
ANDRA LÄSER