Wickström röstkung i Ingå – räckte inte ända fram

Henrik Wickström (SFP) tog hem 3 261 röster i valet. Resultatet gav honom ingen plats i riksdagen, men han säger sig vara nöjd.

– Det känns helt okej. Över 3 200 röster är ett fint resultat, och jag är tacksam för det stora stöd jag fick av Ingåborna. Det har verkligen känts av att jag har Ingå i ryggen, säger Henrik Wickström.
Han fick 1 338 röster i Ingå, mest på orten. Näst mest, men över tusen färre, fick partikamraten Thomas Blomqvist (217 röster).
– Politiken är ett maratonlopp. Man måste tro på sig själv och jobba vidare. Ivern har inte tagit slut, säger en trött Wickström dagen efter valet.
Det var nu andra gången Wickström ställde upp i riksdagsval. Senast fick han 678 röster, 323 av dem på hemorten. Kampanjbudgeten låg då på kring 3 000 euro – nu har han satsat kring 20 000 euro på sin kampanj.
– Jag ville föra en seriös kampanj, så jag började samla stöd i ett tidigt skede. Jag har fått många lokala donationer av privatpersoner, säger han.

Manstarka röstmagneter

Johan Kvarnström (SDP) fick 126 röster i Ingå och Anders Adlercreutz kammade hem 93 röster. Bland de tio kandidater som fick mest röster i Ingå fanns bara två kvinnor - samlingspartisten Elina Lepomäki (43 röster) och SFP:s Veronica Rehn-Kivi (43 röster).
Av partierna gjorde SFP ett gott val i Ingå och knep 54 procent av rösterna. Tvåa blev socialdemokraterna med 10,9 procent av rösterna och trea Samlingspartiet med 8,4 procent av rösterna. Tätt i hasorna på Samlingspartiet kom Sannfinländarna med 8,1 procent av rösterna. Att De grönas Pirkka-Pekka Petelius kom på tionde plats i Ingå kan ha att göra med att han ofta tillbringar sina somrar i Barösund.
Att Henrik Wickström ställde upp som riksdagskandidat livade upp valet i Ingå - kommunen hade det högsta valdeltagandet i Västnyland. Alla röster i Ingå är nu räknade.

ANDRA LÄSER