Petteri Orpo: Det var statsminister Juha Sipiläs beslut

Enligt Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo kom regeringen fram till beslutet att avgå under ett möte på fredag morgon.

Samlingspartiets ordförande och finansministern i expeditionsregeringen Petteri Orpo säger att han är besviken över att vårdreformen föll.
– Det var statsminister Juha Sipiläs beslut. Jag kunde lite ana mig till en sådan här lösning, säger Orpo.
– Det är en besvikelse för det är frågan om människors service som nu inte heller denna gång förnyades. Det har hänt mycket och vi har gått framåt. Regeringen har nu fem veckor till valet.
Enligt Orpo blev det klart att vårdreformen faller under mötet mellan regeringstrion på morgonen. Sipilä har flera gånger talat om att det är ”resultat, eller ut” som gäller för regeringen.
– För honom var det en så stor fråga att få ett resultat att han kom till den här lösningen, säger Orpo.
Enligt Orpo förde regeringstrion en ”helt god diskussion” kring om beslutet var vettigt, vilka följderna blir och hur man går vidare.

Kaikkonen kallar till möte

Orpo säger att det nu är viktigt att man håller uppe handlingsförmågan fram till valet så att riksdagen hinner förverkliga de viktigaste lagförslagen, som till exempel underrättelselagarna.
– Vi måste också hitta en ansvarsfull lösning för att arbetet i landskapen kan fortsätta. Vi måste brygga broar för hur nästa regering kan gå vidare med vårdreformen.
Enligt Orpo behövs ändå inga rundabordsdiskussioner innan valet.
–  Servicen är den viktigaste delen som vi måste gå framåt med. Det finns två vägar: antingen går vi vidare med att utveckla regeringens modell eller så förnyar vi den nuvarande modellen och lägger till de bästa bitarna till den.
Det största riksdagspartiet Centerns gruppordförande Antti Kaikkonen säger att Sipiläs beslut kom som en överraskning för honom. Kaikkonen kommer att sammankalla alla riksdagspartiers ordförande till möte nästa vecka om hur man går vidare.
ANDRA LÄSER