Släktfest gav impulsen till sommarkafé

Fanjunkars förtjänar att öppnas mera för besökare, ansåg systrarna Kajasviita. Deras lösning: starta ett sommarkafé i huset.

Driftiga. Systrarna Katariina och Emilia Kajasviita ville öppna Fanjunkars för flera besökare och driver därför ett sommarkafé i huset.
Det var efter en släktfest på Fanjunkars i Sjundeå som tanken på ett sommarkafé i Fanjunkars museum i Sjundeå började mogna fram hos Emilia och Katariina Kajasviita. Torpet där Aleksis Kivi bott och som återuppbyggts i början av 2000-talet är en miljö som systrarna anser borde få mera synlighet.
– Vi tänkte att flera borde få möjlighet att komma hit och se och uppleva huset. Många har inte varit här, ens Sjundeåbor. Vi tyckte att det är synd, för det är ett så fint ställe, säger Emilia Kajasviita.
I stället för att tänka att någon annan kan göra något gjorde systrarna slag i saken och kontaktade kommunen.
– De var genast med på noterna och väldigt positivt inställda, säger Emilia Kajasviita.
Så på lördag, den 17 juni, är det öppning av Café Fanjunkars klockan 10. I kaféet säljer systrarna bulle, kakor, salta pajer, fyllda smörgåsar och glass.
– Vi fungerar också som guider här i sommar. Vi har vetat om Fanjunkars sedan vi var barn och har besökt torpet flera gånger med skolan. Och så har vi läst om platsen.

Loppisfynd på kaffebordet

Emilia och Katariina Kajasviita har fått hjälp med sitt projekt av sina föräldrar, som är företagare men största delen av det praktiska arbetet ligger på systrarna. I köksstugan i Fanjunkars har de dukat upp ett vackert serveringsbord med vackra kaffekoppar och muggar, glas och serveringstillbehör.
– Alla kärl och andra tillbehör är våra, vi har fyndat dem på loppmarknader i Lojo, Kyrkslätt, Esbo och till och med Jyväskylä, säger Katariina Kajasviita.
På invigningsdagen och under andra festliga dagar i sommar kommer systrarna att servera i folkdräkt. De har fått folkdräkter från Munsala av sin mormor.
– Men vi har säkert vanliga kläder också, folkdräkt ska man ju bara ha till fest, säger Emilia Kajasviita.

Bageriföretag i skolan

Det är inte första gången systrarna driver ett företag. Redan i högstadiet har Emilia Kajasviita provat på att ha ett eget företag inom ramarna för en kurs i ungt entreprenörskap.
– Då drev jag ett eget bageriföretag men det fokuserade på bröd, säger hon.
Hon har också jobbat på kafé på bensinstationen i Pickala. Katariina har ingen direkt erfarenhet av kaféjobb men ser fram emot sommaren.
– Jag har alltid tänkt att det skulle vara roligt att pröva hur ett eget kafé skulle gå runt, säger hon.
Om allt går bra hoppas systrarna på att ha kaféet öppet också nästa sommar, och kanske till jul. I sommar har kaféet öppet mellan 10 och 18 dagligen, utom de dagar då det är någon tillställning på Fanjunkars.

ANDRA LÄSER