Storslam för Finland i Nordiska rådet – Fagerholm, Lucander & Mattsson och Haapamäki får pris

Författaren Monika Fagerholm, kompositören Sampo Haapamäki och illustratören Jenny Lucander tog hem tre nordiska pris till Finland.
Monika Fagerholms roman Vem dödade bambi?, om en gruppvåldtäkt och dess följder i en finlandssvensk småstad, får Nordiska rådets litteraturpris.
– Det här är ju det stora ouppnåeliga priset i min föreställningsvärld, enormt prestigefyllt, säger Monika Fagerholm till HBL, omtumlad och glädjechockad efter prisbeskedet.

Nordiska rådets pris 2020

Litteraturpriset: Monika Fagerholm för romanen Vem dödade bambi? (Förlaget M). Finland
Priset för barn- och ungdomslitteratur: Jenny Lucander (bild) & Jens Mattsson (text): Vi är lajon! (Natur & Kultur/Förlaget M). Sverige/Finland
Musikpriset: Kompositören Sampo Haapamäki för Konsert för kvarttonstegspiano och kammarorkester (2017). Finland
Filmpriset: Barn, manus och regi Dag Johan Haugerud, producent Yngve Sæther, Norge.
Miljöpriset: Jens-Kjeld Jensen för sin insats för att sätta fokus på mångfalden i den färöiska naturen. Färöarna
Prissumman för respektive pris är 350 000 danska kronor (cirka 47 000 euro).

Också det andra litteraturpriset till Svenskfinland

Priset för barn- och ungdomslitteratur går till finlandssvenska illustratören Jenny Lucanders och svensken Jens Mattssons bilderbok Vi är lajon! Boken handlar om en älskad bror som blir sjuk.
Jenny Lucander och Jens Mattsson.
– Det är inte en bok man köper i gåva när som helst. Samtidigt finns det många som berörs av tematiken och det skulle vara fasligt om de inte hade böcker att identifiera sig med, säger Lucander.

Även musikpriset till Finland

Musikpriset går till den finska kompositören Sampo Haapamäki. Han belönas för sin konsert för kvarttonstegspiano, som krävde att ett helt nytt instrument byggdes.
– Det var en ofantligt lång process, som började med en idé som kastades fram och som utvecklades längs vägen. Mikrointervaller har använts i flera årtionden i den nya musiken, men möjligheten att använda kvarttonsteg har hittills saknats på piano.
Nordiska rådets filmpris gick till norrmännen Dag Johan Haugerud och Yngve Sæther, medan miljöpriset gick till färingen Jens-Kjeld Jensen.
På grund av coronakrisen delades årets priser ut under en digital festkväll som strömmades online. Nordiska rådets priser räknas som prestigefyllda. Varje pris uppgår till 350 000 danska kronor (cirka 47 000 euro) och för varje kategori finns en särskild priskommitté.
ANDRA LÄSER