Prisstegringen gör högre vederlag i bostadsbolag vanligare

Kostnadsökningarna inom många sektorer belastar också husbolagens ekonomi. Höjda värmekostnader, större elnota och stigande räntor har redan nu lett till att många varit tvungna att betala extra vederlag. 

Disponent Maria Rosenström uppmanar husbolag att göra upp långsiktiga planer för en jämnare ekonomi. 
Mira Strandbergmira.strandberg@vastranyland.fi
21.01.2023 05:43 UPPDATERAD 23.01.2023 15:08
– Läget är exceptionellt. Vi har inte tidigare haft samma läge som nu med stigande kostnader. Men det har alltid funnits lågkonjunkturer och högkonjunkturer, och även nu finns det helt säkert en väg mot det bättre, säger disponent Maria Rosenström på disponentbyrån OP Filia i Karis. 
Just nu är det spännande tider i många husbolag, eftersom boksluten för fjolåret färdigställs och budgeten för det här året görs upp. Hur de ökade kostnaderna påverkar bolagens ekonomi beror på många faktorer. Disponent Mika Mynttinen vid disponentföretaget Kirkkonummen Huolto i Kyrkslätt säger att de ökade kostnaderna måste beaktas i budgeten för det här året.
– Vi kommer att se höjda vederlag i år. I slutet av året fanns det redan bolag på vårt område som var tvungna att uppbära ett extra vederlag för att täcka kostnaderna, säger han.

ANDRA LÄSER