80-åringen står på bra grund

Jubileum. Den här helgen firar ÖSK 80 år. Föreningens ordförande Henrik Malmberg är nöjd. Bild: VN-arkiv/Lina Enlund

När ÖSK firar jämna år på lördag gör föreningen det med vetskapen om att verksamheten fungerar. Samtidigt möjliggör den stabila basen att ÖSK kan utvecklas.

ÖSK:s ordförande Henrik Malmberg är nöjd. Den här helgen firar föreningen 80-årsjubileum med en fest. Dessutom återstår det mycket av året så ännu finns det alla chanser att ordna flera evenemang med anledning av årsdagen.

– Veckoslutets fest riktar sig i första hand till äldre medlemmar och föreningsaktiva. Gästerna behöver inte vara medlemmar, också vänner och bekanta får komma med på en trevlig kväll.

Senare under året kan det bli aktuellt med någonting för juniorerna.

– Under vintern har det varit fullt upp med tävlingar och träningar, så vi har inte hunnit med någonting annat. Det är möjligt att vi ordnar en annorlunda träningsdag för de yngre med olika roliga inslag, säger Malmberg.

Framför allt för dem som har varit med länge i ÖSK är förmodligen ett jubileum viktigt. Så även för Malmberg som själv har en gedigen bakgrund i föreningen.

– Jag antar att yngre juniorer knappast tänker så mycket på det här. Men för oss som har varit med under flera år är det en stor grej. Det var också en av orsakerna till att jag var intresserad av ordförandeposten, jag ville hjälpa till med föreningens fina arbete.

Viktigt arbete

I dagens läge har ÖSK en fungerande juniorverksamhet och föreningens tränare gör ett gott arbete. Dessutom har juniorerna möjlighet att delta i ett projekt där de under en viss tid deltar i flera träningsläger i Vuokatti.

– Det är en bra möjlighet för juniorerna att få ta del av en hård träning med skickliga tränare, säger Malmberg.

Men föreningens egna tränare gör ett minst lika viktigt jobb med att leda de vardagliga träningarna i Västerby. Malmberg säger att föreningen inte skulle klara sig utan alla som ställer upp.

– Det finns många som ställer upp och hjälper till där det behövs. För att verksamheten skall fungera krävs det personer som sköter olika ansvarsområden. Till exempel när det handlar om snötillverkningen.

Intressant tanke

Även om läget är bra i ÖSK betyder det inte att föreningen skulle nöja sig med det. Det finns flera tankar och förhoppningar på agendan om vad man kunde göra för att utveckla verksamheten.

– Vi har länge haft en dröm om att förbättra skidskyttevallen. Det här är något vi måste diskutera och sedan eventuellt utse en arbetsgrupp. Det finns många saker att tänka på vid en sådan satsning, säger Malmberg.

Men också beträffande de egna tävlingsarrangemangen finns det flera intressanta idéer.

– Vi jobbar för att vårt långlopp skulle bli en seedningstävling inför Vasaloppet. Just nu finns det egentligen inte några seedningstävlingar i regionen utan de ordnas på andra platser i landet. Om vi får ett seedningsklassat lopp räknar jag med att deltagarantalet ökar mycket, säger Henrik Malmberg.

Mer läsning