Det bjöds på cykling och löpning i Västerby

Cykling På söndagen avgjordes cykeltävlingen Sydspetsrundan i Västerby skidcentrum i Ekenäs. LUP-82 och Ekenäs idrottskamrater fungerade i vanlig ordning som arrangörer och tävlingen hade lockat drygt 70 deltagare.

Snabbast. Alex Bodson hade återvänt till Västerby efter en paus på tio år. Han gjorde det som en segrare.

Sydspetsrundan ordnades nu för 27:e gången, men hade lite färre deltagare än tidigare år. Drygt 70 deltagare hade kommit till Västerby för att antingen cykla 120 kilometer, 37 kilometer eller göra upp om segern i duathlon. Dessutom erbjöd man för andra året i rad en miniduathlon för barn, men man klarade inte av att bygga på fjolårets lyckade debut.

– Det var lite synd och vi vet heller inte varför det var ett mindre intresse bland barnen än vad fallet var i fjol, säger arrangören Erkki Lackström.

Emil Väänänen, Max Roos och Leo Roos hörde nu till de som tävlade i miniduathlon. Trion kom också i mål i samma ordning, även om man inte korade någon segrare.

– Duathlon är bra träning och man blir definitivt trött. Efter det här är det nog soffan som gäller, säger Max Roos.

Väänänen var nu snabbast, men visste inte riktigt varför.

– Det blev en liten lucka, men det var först i slutet jag kunde rycka.

Bra arrangemang

Man ordnade alltså loppet nu för 27:e gången och Erkki Lackström säger att det ur arrangörernas synvinkel kan ha varit den bästa upplagan.

– Vi börjar ha en erfaren stab och allting löper smidigt. Samtidigt är utgångsläget bra, då man inte kan klaga på tävlingsområdet.

Han säger att det också är någonting som innebär att tävlingen lyckas år efter år.

– För deltagarna är det så klart enklare att komma hit om de vet att allting fungerar. Majoriteten kommer förstås från Västnyland, men det dyker upp tävlande från Helsingfors, Salo, Åbo och ibland också från Tammerforstrakten.

En som hade kommit från Helsingfors, var Alex Bodson. Han var nu snabbast i duathlonklassen, en tävling han hade vunnit tre gånger tidigare.

– Men det här var första gången på tio år som jag deltog. Senast cyklade jag fel och valde att svänga mot Hangö då jag borde ha valt det andra hållet, säger han skrattande.

Varierande rutt

I år cyklade Bodson bevisligen rätt och var alltså först i mål. Tvåa var LUP:s egen Tommy Korin.

– Det är en bra och tuff rutt. Speciellt cyklingen är krävande med alla sina stigningar, säger Bodson.

Det här är också en åsikt Erkki Lackström delar, men han skulle gärna se att flera gjorde det.

– Nu deltog åtta stycken i duathlon, men den siffran kunde vara bättre. Jag vet inte riktigt varför det inte är större än vad det är, men vår tävling är till exempel den enda i regionen, säger han.

En orsak kan säkert vara att flera väljer triathlon framför duathlon. Den senare bli kanske mera av en träningsform. Alex Bodson säger att intresset kunde vara större om man till exempel ordnade tävlingen på våren.

– Då är vattnet ännu kallt, så triahlonisterna hålls hellre på land.

LUP:s följande arrangemang blir också en triathlontävling. Den går av stapeln i Kisakeskus i Pojo om två veckor.

– Vi tävlar på olympiadistanserna och starten går klockan 11. Det är andra gången vi ordnar och fjolåret var lyckat, säger Erkki Lackström.

ANDRA LÄSER