Polishunden Ogi räddade självmordsbenägen person – belönas med hederspris

Polishunden Ogi utförde en avgörande prestation vid ett lyckat sökuppdrag i Lojo tidigare i höstas. Nu har polishunden blivit tilldelad Finlands polishundsförenings livräddarvimpel.

Polishunden Ogi belönades med livräddarvimpeln efter sin insats i Lojo.
Wilma Jensénwilma.jensen@vastranyland.fi
30.12.2022 13:18 UPPDATERAD 01.01.2023 19:58
Finlands polishundsförening har i december tilldelat en hundpatrull en livräddningsvimpel efter ett lyckat sökuppdrag. Hundpatrullen består av en äldre konstapel och polishunden Ogi.
Hedersvimpeln delades ut med motiveringen att hundpatrullen gjorde en avgörande insats i att hitta en person, som på grund av  omständigheterna skulle ha dött utan polishundens hjälp.

Den försvunna personen låg i vattnet

Det var i början av hösten som polisen i Västra Nyland fick ett larm om en förvunnen person i Lojo. Till sökuppdraget kallades en hundpatrull för att hitta en självmordsbenägen person.
Polishunden Ogi följde sedan ett spår i terrängen i cirka 600 meter som ledde ner till stranden där polisen fick syn på skoavtryck. Polisen såg personen i vattnet och kunde sedan rädda hen.  I räddningsinsatsen deltog även en helikopter från Gränsbevakningsväsendet samt ytdykare från Västra Nylands räddningsverk.
”Det var summan av många faktorer som ledde till att sökuppdraget lyckades. Hunden gjorde ett utomordentligt arbete och också myndighetssamarbetet förlöpte smidigt”, skriver polisen i ett pressmeddelande.
Polishunden Ogi är en belgisk vallhund malinois. Hunden är duktig på att söka efter personer, föremål och narkotika. Den är också duktig i situationer då maktmedel används.

ANDRA LÄSER