Emma Klingenberg sjunger en dold skatt – har dammat av Tove Janssons visor

När Emma Klingenberg ville göra en konsert baserad på Tove Janssons visor märkte hon att texterna var förvånansvärt svåra att få tag på och inte alls fanns systematiskt katalogiserade i ett register som hon hade föreställt sig. Alltså beslutade hon sig för att själv forska efter dem. Resultatet visas nu i en föreställning på Svenska Teatern.

Visor. I Emma Klingenbergs konsertföreställning Tove Jansson – visdiktaren ingår visor som Tove skrev bland annat till havet, vännerna, kärleken, teatern och Mumin med mera.
Emma Klingenberg fick för sitt projekt tillgång till Tove Janssons egen ateljé med hennes anteckningsböcker, Erna Tauros noter i Riksarkivet, vännen och teaterchefen Vivica Bandlers arkiv samt Lillan Teaterns program från de produktioner Tove Jansson medverkade i. Hon märkte snart att projektet var mera tidskrävande än väntat och först nu, två år senare, har efterforskningarna resulterat i en första konsert men säkert inte den sista. Än finns flera visor kvar både att upptäcka och framföra.

ANDRA LÄSER