Fler observationer av cyanobakterier den senaste veckan

Finlands miljöcentrals veckovisa rapport visar att fler observationer av cyanobakterier gjorts den senaste veckan än veckan innan.

Finlands miljöcentral rapporterar varje torsdag under sommarmånaderna om cyanobakterieläget. I många sjöar har mängden cyanobakterier varit rikliga eller ytterst rikliga under den senaste veckan.

I många sjöar har mängden cyanobakterier varit rikliga eller ytterst rikliga under den senaste veckan.

Observationerna är koncentrerade till frodiga sjöar och vikar i de södra delarna av Finland. Algblomningarna har blivit rikligare längs kusterna och i Skärgårdshavet. På öppet hav har betydande observationer gjorts endast i Bottenhavet och i västra delen av Finska viken.

– Situationen är typisk för den här tiden på året. De här veckorna i slutet av juli är vanligtvis sommarens toppveckor när det gäller cyanobakterier på öppna hav och vid kustområden, men vädret har också inverkat på förekomsten, säger Sakari Väkevä, forskare på Finlands Miljöcentral.

I sommar omfattar uppföljningen av cyanobakterier över 400 observationsplatser i insjöar, i skärgården och vid kusten.

Kommunerna och städerna följer upp läget med cyanobakterierna på badstränderna, så det lönar sig att meddela om rikliga förekomster även till kommunens hälsoskyddsmyndigheter.

Framför allt små barn och sällskapsdjur bör hållas borta från vatten som innehåller cyanobakterier. Man ska inte heller använda vattnet som tvättvatten eller vattna med det. Vid misstanke om förgiftning ska man uppsöka läkare. Giftinformationscentralen ger vid behov närmare anvisningar.

Så här känner du igen cyanobakterier

En liten mängd cyanobakterier ser ut som gröna eller gulaktiga partiklar i vattnet. Smala ränder kan flyta in till stranden. En riklig mängd av bakterierna bildar vid lugnt väder grön- eller gulaktiga "flottar", som hopas i strandvattnen.

Om massan löser upp sig till korn i vattnet när man rör den med en pinne kan det vara fråga om cyanobakterier, om massan däremot fastnar vid pinnen är det något annat.

ANDRA LÄSER