Snappertunadagen firade 40-års jubileum

Den 40:e Snappertunadagen var välbesökt, trots evenemanget konkurrerade med många andra i Västnyland. Besökarna fick glädjas åt allt från träbåtar till musik.

Alfie, Karin och Thelma Nyström har hunnit med det mesta man kan göra på Snappertunadagen.
Sarah Mangs
06.08.2016 16:15 UPPDATERAD 06.08.2016 16:16
– Vi har sett alla försäljningsstånd, hälsat på bekanta, köpt lotter och potatisgröt, säger Karin Nyström.
– Och vunnit en badrock och så red jag på ponnyn Freja, fortsätter dottern Thelma Nyström.
De sitter på ängen invid Raseborgs slottsruiner med lillebror Alfie Nyström och har precis ätit upp sina vofflor. De har med andra ord hunnit med det mesta man kan göra på Snappertunadagen.
– Vi ska ännu ta och titta inne i borgen och dansa runt midsommarstången innan den tas ner, säger Karin.

Postrodd på torra land

– Har du använt linolja, tjära och terpentin, frågar Susanne Alho från Stenbacka i Snappertuna.
Hon står och beundrar postrodden Skedö Sandra som Bengt Häger byggt.
[article_image index="3" format="original"]
Alho är artesan och har restaurerat mycket gamla möbler, därför intresserade impregneringstekniken henne. Hon och Tero Aura har nyss kommit till Snappertunadagen.
– Jag gick direkt till båten och sälskinnen. Jag har studerat i Grönland och varit med och tillverkat folkdräkter i sälskinn. Vi har haft träbåt, men nu har vi husprojekt så det finns inte tid, säger Alho.
Häger har inget emot att berätta om sin båt som blev färdigbyggd 2014.
– Vi har hunnit vara med i två postroddar med Skedö Sandra, säger han.

Årets Raseborgare

Musiken tar en paus och Patrik Limnell kallar årets Raseborgare till scenen. Men i år går priset inte till en person, utan hela familjen Österlund får ta emot trofén.
– De har brutit ny mark gällande företagande på Malmbacka, säger Limnell.
Kita Österlund får ta emot Raseborgs skutan för familjens del,
– Jag har varit med och komponerar skutan så det väcker många känslor att ta emot den. Vem som får skutan är hemligt och nu har jag inte varit med på alla möten inför årets Snappertunadag så de passade väl på, säger hon.
[article_image index="4" format="original"]
På Malmbacka har det funnits kolmilor förr i tiden och familjen har väckt liv i tekniken. Varje höst ordnar de en kolarhelg då de tänder en kolmila.
– Att göra kolmilor är bortglömd historik, det vet inte folk hur man gör längre.

Nöjd med dagen

Limnell som också är med och arrangerar dagen är nöjd med både väder och besökarantal. Han uppskattar att mellan 500 och 600 personer besökt evenemanget.
[article_image index="6" format="original"]
– Varje år försöker vi hitta på något som drar folk. I år tutade vi ut Snappertunavimpeln med Raseborgsvapen. Den borde vara naturlig i varje Snappertunabos flaggstång, säger han.
Nöjd är också Harriet Rosenqvist som står och rör i ärtsoppa. Hon fick sätta på mer soppa så den skulle räcka. Dessutom har hon sålt 30 liter potatisgröt, vilket var allt hon hade.
– Förr brukar jag koka gröten på morgonen och ha den varm här, men jag har ont i ryggen så det gick inte i år, säger hon.
Hennes man Nisse Rosenqvist är också med på dagen. Han står vid en motordriven pärthyvel. Kulmotorn är frpn 1925 och han uppskattar att hyveln är ungefär lika gammal.
– Förr sattes pärtorna på tak, men man kan använda pärtorna till skärbräden, grillunderlag och allt möjligt också, säger han.
[article_image index="5" format="original"]