Nordlig försvarspolitik

Helsingfors har i två dagar varit norra Europas försvarspolitiska centrum. Det största intresset fokuserades på USA:s försvarsminister James Mattis.

LedareJohn-Erik Jansén
07.11.2017 16:00 UPPDATERAD 07.11.2017 16:41
På måndagen träffade Mattis president Sauli Niinistö och på tisdagen höll han ett möte med Finlands och Sveriges försvarsministrar Jussi Niinistö (Blå) och Peter Hultqvist (S). Jussi Niinistö träffade han också på tu man hand.
Vidare deltog Mattis i Nordliga gruppens arbetssession, där temat var säkerhetsfrågor och regionalt och transatlantiskt försvarssamarbete. I den nordliga gruppen ingår förutom de nordiska och baltiska länderna också Polen, Nederländerna, Storbritannien och Tyskland.
Det försvarspolitiska toppmötet visade att länderna i norra Europa vill skapa en samsyn om det säkerhetspolitiska läget i regionen.
Då aktualiseras frågan hur tungt samsynen är förankrad i Natos strategier, och vilken roll de båda alliansfria Finland och Sverige kan spela.
De båda länderna har samarbetsavtal med Nato, och liknande bilaterala avtal om försvarssamarbete med USA.
Nu var det första gången de tre försvarsministrarna träffades i den här sammansättningen. Enligt Jussi Niinistö planeras ett nytt möte nästa år. Niinistö välkomnade också USA till den planerade stora militärmanövern i finländsk regi någon gång kring 2020. Någon kan tycka att försvarsministern går väl snabbt framåt med manöverplanerna.
Men om man vill öka trovärdigheten i Sveriges och Finlands avtal med USA måste det också finnas ett konkret innehåll i dem. Det konkreta kan till exempel utgöras av en manöver där Finland övar att ta emot militärt bistånd.
Att USA:s försvarsminister säger att relationerna mellan USA och Finland aldrig har varit starkare är också en signal, även om den inte är lika otvetydig som Mattis löfte till Sverige i våras: "Om Sverige råkar i knipa – då kommer vi."

ANDRA LÄSER