Henry Manni ställer in siktet på VM i London

Henry Manni förbereder sig hela tiden inför den kommande säsongen. Ett av de stora målen är VM i London, där Lojokillen siktar på att nå framgångar i T34-klassen med sin rullstol.

VM-sommar. Henry Mannis stora mål för den kommande säsongen är VM som avgörs i London.
I fredags föreläste Henry Manni för eleverna i Källhagens skola och berättade sin historia. Även om idrotten hela tiden låg i fokus, innehöll föreläsningen mera än så.
Till största delen handlade den om det vardagliga livet. Som så klart innehåller en del annorlunda aspekter.
– Ofta när någon ser en annan människa som är rullstolsburen, så tänker man automatiskt att det är otrevligt. Så är det ändå inte och jag brukar ofta säga att egentligen är jag ju lycklig som har en rullstol, säger Manni.
Manni slog igenom på allvar under VM i parasport år 2013 då han tog ett brons på 200 meter rullstol. Efter det har medaljerna duggat tätt och bland annat tog han ett silver och två brons när världsmästerskapen avgjordes för två år sedan.
Men det var i somras som han kanske uppnådde sin största framgång, då Manni vann ett brons i de paralympiska spelen i Rio de Janeiro.
– Fjolåret gick bra för mig och nu har vi börjat träna inför den kommande säsongen. Som följande väntar träningsläger i Storbritannien och efterhand är det sedan dags för olika tävlingar.

Dags för VM

Utöver bronset i Brasilien, innehöll också fjolåret ett framgångsrikt EM. Manni vann då guld på 100, 200 och 400 meter. Dessutom var han tredje snabbast på 800 meter.
Också den här säsongen kommer han att slåss om mästerskapsmedaljer, då det är VM-år. Tävlingarna går av stapel i London i mitten av juli.
– Den här gången skall det dessutom bli extra roligt att delta, då vårt VM avgörs på samma gång som friidrotts-VM. Det innebär så klart att stämningen kommer att vara högre än vanligt och överlag blir ju hela tävlingen större, säger Manni.
Världsmästerskapen avgörs på samma stadion som användes när den engelska huvudstaden stod värd för OS 2012. Då deltog Manni inte, men han ser fram emot att nu få tävla på arenan.
Vad han i det här skedet kan vänta sig av nivån är oklart.
– Det är alltid svårt att säga så här tidigt. Däremot tror jag redan nu att nivån på följande Paralympics kommer att vara hårdare än vad det var i Brasilien.

Intressant samarbete

Manni berättar att målet är att vinna guld när de paraolympiska spelen avgörs i Tokio om tre år. Vägen dit går via träning och åter träning, när han är i Finland sker mycket av finslipningen i Esbo.
En del av hans föreläsning handlade också om målsättningar. Han konstaterade att det är vikigt att planera och lägga upp dem på ett smart sätt.
Sedan årsskiftet har Mannis team fått ett välkommet tillskott. Konståkerskan Laura Lepistö har blivit hans manager och Manni tycker om samarbetet.
– Vissa i mitt team träffar jag dagligen, men så är fallet kanske ändå inte med Laura. Däremot är hon en nyttig aktör i bakgrunden och hon har hjälpt med mycket. Bland annat olika sponsorgrejer, säger Henry Manni.
ANDRA LÄSER