Projekt sammanför unga och veteraner

En högklassig konsert samlar pengar för ett nytt unikt samarbete mellan arbetslösa unga och krigsveteraner.

Mira Strandberg
25.10.2017 15:00
Varje månad i år har Sjundeå finska församlings kantor Pami Karvonen ordnat en allsångskväll i kyrkan för hugade solister under temat Tack, Finland. Nu då året börjar närma sig sitt slut ville han göra musiktillställningen till något extra och började spåna på idéer. Tankarna gick snart till våra krigsveteraner.
– Det börjar vara sista chanserna att komma ihåg våra veteraner. Det finns sju av dem kvar i Sjundeå. Eftersom jubileumsårets tema är Tillsammans så ville jag göra något för att veteranerna och unga skulle mötas, säger Karvonen.

Meningsfull sysselsättning

Sjundeå kommuns uppsökande ungdomsarbete har några år jobbat för att nollställa ungdomsarbetslösheten i Sjundeå, men fortfarande finns det unga som saknar sysselsättning. Lösningen, enligt Karvonen: engagera dem som sällskap och hjälp för veteranerna.
– De unga är vår framtid och vi måste hela tiden komma ihåg att tänka på att de ska ha det bra att vara här i Sjundeå så de inte flyttar bort. Jag tycker det skulle vara värdefullt att skapa möjlighet till möten mellan generationerna. Samtidigt kan veteranerna få hjälp med hemsysslor eller bara någon att prata med, säger Karvonen.

Byråkrati satte käppar i hjulet

Vid den konsert han ordnar den 25 oktober går intäkterna, tio euro per programblad, direkt till kommunens uppsökande ungdomsarbete för projektet.
– Om vi får 400 människor till kyrkan så är det 400 timmar betalt arbete för de unga. Jag tänker mig att tio euro per timme är en bra taxa, säger Karvonen.
Byråkratiska restriktioner höll på att sätta stopp för projektet. Ansvarsfrågor, försäkringar och sociala avgifter skulle ha gjort det hart när omöjligt för kommunen att göra arbetskontrakt med unga för bara någon enstaka timme här och där.
I stället riktas pengarna nu till Sjundeå kommuns rehabiliterande verkstad, Virta, för arbete bland veteraner i Sjundeå.

ANDRA LÄSER