Två nomineringar för Antoniapriset klara – årets jury är teaterstuderande

Två teaterföreställningar är i år nominerade på förhand för teaterutmärkelsen Antoniapriset. Under Hangö teaterträff kan flera pjäser bli nominerade.

Prischans. Svenska teaterns Att dela en kaka är en av två föreställningar som nominerats för Antoniapriset.

De två föreställningar som redan är nominerade är Teater Viirus produktion Den Stora Elden och Svenska Teaterns Att dela en kaka. Eftersom sex föreställningar har premiär på Hangö Teaterträff i år har juryn valt att behålla rättigheten att göra tilläggsnomineringar under festivalens gång. Detta för att få en full översikt av spelåret 2018–2019 på det svenskspråkiga teaterfältet i Finland. Eventuella nya nomineringar utnämns på Hangö Teaterträffs lördagsfest i samband med utdelningen av priset.

Priset delas ut på lördag på Hangö Teaterträffs slutfest på Hangö Casino.

Årets jury består av scenkonststuderanden från Konstuniversitetets teaterhögskola. Hangö Teaterträffs styrelse utnämnde juryn för att ge de allra nyaste på teaterfältet en möjlighet att definiera sin generations konstnärligt modiga och mångfaldiga teater. Juryn består av registuderande David Sandqvist (juryns ordförande ), dramaturgistuderande Kaisa Lundán, ljudstuderande Tony Sikström och skådespelarstuderandena Emilia Jansson och Folke Narin.

Hangö Teaterträff delar årligen ut Antonia-priset för konstnärligt mod och mångfald inom finlandssvensk teater. Teaterträffens styrelse utser ordförande för juryn som i sin tur väljer de övriga medlemmarna. Medlemmarna har under de gångna åren bestått bland annat av filosofer, kritiker, publikrepresentanter, dramatiker, regissörer och skådespelare. Priset är uppkallat efter en av teaterträffens grundare, konstnären Antonia Ringbom.

ANDRA LÄSER