Raseborgs restriktioner gäller även i mars

Raseborgs stad fortsätter med sina coronavirusrestriktioner. Det senaste beskedet är att de förlängs till den 31 mars.

Raseborgs stad förlänger alla restriktioner.
Raseborgs stads beredskapsgrupp sammanträdde på fredagen och bestämde sig för att fortsätta med alla coronavirusrestriktioner – och rekommendationer – till den 31 mars. I och med att restriktionerna förlängs betyder det att det inte sker några märkbara förändringar när det gäller situationen i Raseborg.
Även i fortsättningen rekommenderas personer som har fyllt tolv år att använda munskydd. Staden påminner också om restriktionerna som berör utbildningen. Som bekant har gymnasierna återgått till närstudier och inför studentskrivningarna rekommenderas abiturienterna att vara i en frivillig karantän i 14 dagar. Dessutom övergår andra årets gymnasiestuderande, som ska delta i studentskrivningarna, till distansundervisning.
Den grundläggande utbildningen i Raseborg följer social- och hälsovårdsministeriets och undervisnings- och kulturministeriets restriktioner. Raseborgs kulturinstitut har distansundervisning alltid när det är möjligt.
Precis som tidigare är också allmänna tillställningar förbjudna. Dock påverkas inte lagstadgade och absolut nödvändiga möten med maximalt tio deltagare av förbudet.
Staden rekommenderar även att man inte ordnar privata tillställningar eller träffar och att närkontakterna begränsas till personer som bor i samma hushåll eller andra jämförbara förhållanden. Staden rekommenderar fortsättningsvis att så många som möjligt jobbar på distans.
Fredagens beslut innebär bland annat att biblioteken i Raseborg fortsätter med begränsade öppettider i mars.
Ytterligare en följd av fredagens beslut är att Raseborgs museum fortsättningsvis är stängt. Detsamma gäller stadens simhall, och idrottsutrymmen. Också skolornas gymnastiksalar fortsätter att vara stängda. Dock får barn som är födda 2008 eller senare träna inomhus med vissa restriktioner. Till exempel får gruppen inte ha fler än tio deltagare och tränaren räknas med i antalet. Även landslagsidrottare som är över 20 år, ligalag eller division 1-lag får träna i stadens utrymmen.
Staden meddelar också att ungdomsgårdarna får vara öppna med begränsningar. Detta för att erbjuda ungdomar en trygg plats inomhus på fritiden.

Bibliotekens begränsade öppettider fortsätter

Biblioteken i Raseborg fortsätter vara öppna med begränsningar. Rent praktiskt betyder att det endast är tillåtet att komma in i Raseborgs bibliotek om man har ett kort ärende till lånedisken. Det kan till exempel handla om att man ska avhämta reserverat material. Däremot är läsesalarna och de övriga utrymmena inte öppna.
Bokbussen kör heller inte för tillfället.
Precis som tidigare påminner biblioteken om att det är möjligt att reservera material med hjälp av nätbiblioteket eller genom att kontakta biblioteken. Det verkar också som att många har tagit till sig det nya systemet för att låna böcker och i slutet av januari sade Heidi Enberg, som är Raseborgs bibliotekschef, till VN att reserveringarna har ökat mycket.
Läs också: Reserveringarna sysselsätter bibliotekspersonalen i Raseborg
– Det är glädjande att många har fått upp ögonen för vårt e-material. Samtidigt sysselsätts vår personal mycket eftersom personalen är tvungen att hämta varje reserverad bok från hyllan, sade hon då.
Du hittar den kompletta listan över restriktioner och rekommendationer i Raseborg på stadens webbsida.

ANDRA LÄSER