De ville inte lämna succén därhän

Det var ingen hejd på biljettåtgången när Daniel Lindholm och Anders Sjöblom introducerade sitt nya festivalkoncept i Ekenäs i fjol. Den 17 augusti ordnas Augustinatten igen. I år står DJ-duon Tungevaag & Raaban på scenen. Det gör också Samir & Viktor.

Anders Sjöblom och Daniel Lindholm vill göra Augustinatten 2018 minst lika bra som premiären i fjol.
Kristoffer Nöjd
25.04.2018 14:00 UPPDATERAD 25.04.2018 15:11
– Fast vi monterade ned tält och staket in på småtimmarna på tumanhand i fjol så vill vi göra det igen. Det känns också som att publiken förväntar det av oss. Augustinatten blev plötsligt ett varumärke, säger Daniel Lindholm och Anders Sjöblom.
Biljetterna hade så god åtgång i fjol att evenemanget blev större än planerat. Det innebar också mer omfattande förberedelser.
– Det var överraskande mycket jobb. Men när man såg havet av glada dansande människor var det värt det.
Lindholm och Sjöblom belönades tidigare i år med Ungdomspriset för att de arrangerade evenemangen Augustinatten och Novembernatten. Det var Ungdomsfullmäktige som utsåg dem till vinnare.
– Det var kul att bli uppmärksammad av Ungdomsfullmäktige och att man motiverade valet med de förmånliga biljettpriserna. Vi var ute efter att göra någonting för den yngre publiken – något som inte kräver att man har ett välbetalt sommarjobb. I fjol var vi en motvikt till Toto, nu är vi en motvikt till Deep Purple, säger Lindholm.
– Vi har själva fina minnen från Ekenäsnätter och Popkalas med musik sent in på kvällen. Vi vill bo i en stad med levande musik och stadsfestivaler. Vår grundtanke är att det ska finnas något för alla i vår stad. Det kan vi åstadkomma tack vare Raseborgs stads och de andra bidragsgivarnas positiva inställning.

Svenskt och norskt

Också i år har man satsat på svensk popmusik, men även elektronisk dansmusik.
Den svensk/norska DJ-duon Tungevaag & Raaban består av musikproducenterna Martin Tungevaag från Norge och svenske Robbin Söderlund. I Finland slog de stort igenom med låten Samsara år 2015. De har även andra hitlåtar som Parade, Russian Roulette, Beast med Isac Elliot och Wolf.
– Tungevaag & Raaban har bland annat uppträtt på Weekend Festivals stora scen och har många fans i Finland. Det kommer att bli fet bas, rök, skylights och laser, kul party och häftig stämning, säger Lindholm.
Den svenska popduon Samir & Viktor, som består av Samir Badran och Viktor Frisk, har i år varit aktuella i svenska Melodifestivalen med låten Shuffla. Tidigare år har duon tävlat med låtarna Groupie och Bada nakna. Popduon bildades år 2014 och har sedan dess även skördat framgångar med hitlåtar som Saxofuckingfon och Success.

Samma tid, samma plats

Platsen är densamma som förra året, det vill säga Bossa Nova Beach Club i Ormnäs i Ekenäs. Datumet är den 17 augusti, med andra ord ungefär samma tidpunkt som i fjol.
– Det är kul att ha något att se fram emot när skolan har börjat och det kanske annars skulle kännas som att allt det roliga är över.
Just nu har man två artister bokade och en tredje på lut. Men i princip kan man säga att publiken bestämmer hur stort det blir.
– Om biljetterna säljer bra kommer vi att boka fler artister efterhand, precis som vi gjorde i fjol. Vi vill göra det till en helkväll. Ett annat alternativ är att vi sparar de extra pengarna till en ännu större fest nästa år. Vi gör det här så länge det är möjligt, säger Lindholm och Sjöblom som förverkligar Augustinatten på föreningsbasis.
Biljetterna till Augustinatten 2018 kommer till salu lördagen den 28 april klockan 12.00 på Netticket, Luckan och Kulturhuset Karelia.

ANDRA LÄSER