Nina Hackmans tavlor visar hur naturen tar över rummet – så gör den också i utställningslokalen i Ingå

Den lilla vårutställningen i Huone ett rum i Ingå visar tydligt hur mångsidigt utställningsutrymmet i den gamla stenladugården är.

Natur och hus vävs ihop i utställningen Those were the days i Huone ett rum i Ingå.
17.05.2022 13:15
Nina Hackman kallar sitt målande ett inre sökande och inspireras av stämningar, natur, ljus och skugga. I tio år har hon målat aktivt, och om vintrarna målar hon i Daniel Enckells ateljégrupp i Pojo.
Nu ställer Huone ett rum ut fem av Hackmans oljemålningar i sin lokal i Ingå. Ursprungligen var tavlorna sex, men ett verk såldes och skeppades till Australien med köparna. Men även det lilla formatet fungerar väl i den vackra ladugårdsbyggnaden. Det huvudsakliga motivet på tavlorna är natur som har intagit byggnader. På den tavla som fångar blicken genast då man kommer in i rummet, Once upon a time, har rankor, rötter och annan växtlighet intagit en stenveranda med vackra pelare. Golvets svartvita rutmönster blir nästan som en optisk synvilla som gör att golvet ser ut att leva och röra på sig när man betraktar tavlan från olika håll.
Intill tavlan i ljusa toner finns en annan i en brunorange färgskala, där rankor har vuxit uppför trapporna i ett hus och ser ut att ta över övre våningen. Men rummet på tavlan med namnet Second floor ser inte övergivet ut, utan snarare varmt och välkomnande. På en tredje tavla har Hackman avbildat en stol i en frodig trädgård – den sortens stol och plats som verkar välkomna en att sätta sig ner i solen och avnjuta en god bok.

ANDRA LÄSER