Ingåfiskare fick pris på strömmingsmarknaden i Helsingfors - många vill köpa Krister Hellströms prisbelönta produkt: ”Bra kommers”

Ända sedan 1970-talet har juryn valt de bästa kryddströmmingarna och strömmingsöverraskningarna på marknaden i Helsingfors. Poäng ges efter smak, doft och konsistens. I år var många finlandssvenskar bland vinnarna.

Krister Hellström och Baba Salakari har haft en strid ström med strömmingsälskare.
Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
Marina Holmbergmarina.holmberg@vastranyland.fi
03.10.2022 12:02 UPPDATERAD 04.10.2022 08:02
Huvudpriset för årets kryddströmming gick till Magnus Nyholm från Tirmo i Borgå. På andra plats kom Leif och Gerd Bergman från Geta på Åland och på tredje plats Jörgen och Johanna Kellgren från Pellinge. Enligt juryn triumferade de prisbelönta särskilt när det gäller strömmingens smaknyanser och konsistens.
I kategorin årets strömmingsöverraskning var det Pirjo och Reima Salonens dillströmming från Tövsala som tog hem första priset. På andra plats kom Krister Hellström med sin chiliströmming från Degerby i Ingå och på tredje plats kom Liisa Vainios skomakarströmming från Tövsala.
”Ambitionerna, kunskapen och passionen var på hög nivå. Av vinnarna ville en del förädla klassikerna och en del ville skapa något alldeles nytt, precis som i alla kreativa branscher”, säger juryns ordförande och vd för Svenska Kulturfonden, Sören Lillkung, i ett pressmeddelande.

ANDRA LÄSER