Dags för frosseri i hem och hemortskänsla

En drömdag för den nyfikna. Så har evenemanget där hus och hem runt om i Karis och Billnäs öppnar sina dörrar för allmänheten kallats.

Till hemortens lov. Päivi Kaataja och Tiina Paloheimo hör till arrangörerna för öppna hus-evenemanget i Karis och Billnäs som ordnas för första gången på lördag. – Om inte annat kan man ju åtminstone titta in hos någon och dricka kaffe, säger de.

På lördag ges möjlighet att titta in i hus i Karis och Billnäs som man tidigare kanske bara beundrat från utsidan. Snarare än att nosa runt hos folk handlar Karis Suomen Paris-evenemanget ändå om att liva upp, skapa gemenskap, höja profilen och gärna locka nya invånare till området.

Bakom evenemanget står en grupp aktiva privatpersoner som lyckats få ihop ett paket på omkring 60 medverkande hus. Då ingår förutom privata hem också ett antal försäljningsobjekt samt offentliga byggnader så som vattentornet, Bio Pallas och kyrkan.

Så pass många är adresserna att man som besökare inte hinner beta av dem alla under en dag.

– Vi utgår ifrån att folk på förhand väljer ut de hus som intresserar dem mest, säger arrangörerna Päivi Kaataja och Tiina Paloheimo.

Många pärlor

Info om husen hittas på evenemangets webbsida och kartor i både elektronisk- och pappersform kommer också att finnas tillgängliga.

Utbudet är brett, varierande från trävillor, terijokivillor, amerikavillor och gamla stenhus till funkishus, frontmannahus och moderna hem. Godbitarna är många.

– Villa Billnäs, ritat av Lars Sonck, hör till pärlorna. Det är säkert många som inte varit där tidigare men på lördag kan man titta in i husets nedre våning och trädgård, säger Päivi Kaataja.

Av diskussionen som förts på evenemangets Facebooksida att döma är de så kallade Amerikavillorna i Pentby också något som intresserar.

– Det tycks vara många som bott där i något skede av sitt liv.

Gratis buss

Dagen som helhet bjuder på mycket program. På mångas gårdar ordnas loppmarknad, kafé och annan underhållning. Kontanter kan med andra ord vara bra att ha med sig.

De medverkande byggföretagen bjuder på arbetsuppvisningar och i Garage i Billnäs kan man se en utställning av Pekka Nikrus fotografier. I Templet i Billnäs ger Elina Pyykkönen och Jussi Järvenpää en konsert på klarinett, valthorn och trädgårdsslang. Också ortens restauranger och kaféer deltar på olika sätt och i Jumboparken ställer MLL-föreningen upp med barnparkering.

Tillsammans med guiden Göran Fagerstedt kan man ta en rundtur till fots i Karis centrum. Till övriga besöksmål åker man gratis buss tack vare understödet evenemanget fått bland annat från den lokala Sparbanksstiftelsen. Två bussar med plats för 20 passagerare och en guide ombord kör skytteltrafik.

Ett annat sätt att ta sig fram under dagens lopp är cykel. Sådana kan också hyras genom förhandsbokning och avhämtas från informationsstället som kommer att finnas vid före detta stadshuset.

Fortsättning följer

Hur många besökare dagen kommer att locka är svårt att förutse och kommer också vara svårt att räkna. På arrangörshåll är man hursomhelst nöjd över intresset för att vara med. Utöver de hus som deltar har flera husägare, som nu har förhinder, meddelat att de står till förfogande nästa gång.

– Det är positivt eftersom det ju betyder att det kommer att finnas nya hus att visa upp då, säger Tiina Paloheimo.

Att evenemanget ska ordnas på nytt är med andra ord planen, liksom också att bilda en förening. Även nästa år skulle man koncentrera sig på Karis och Billnäs men efter det kunde evenemanget börja cirkulera i regionen.

Arbetet för dagen görs på frivillig basis, och förberedelserna har varit mer arbetsdryga än man kanske hade väntat sig. Resurserna har bland annat inte räckt till för att översätta allt material till båda språken. Alla erfarenheter är ändå nyttiga med tanke på fortsättningen.

–  Evenemanget kommer att vara betydligt lättare att ordna nästa gång, säger Päivi Kaataja.

Öppna dörrar i Karis och Billnäs ordnas lördag 5 augusti och pågår från klockan 10 till 17.

ANDRA LÄSER