Spelrecension: Nya Fire Emblem bjuder på lysande taktiska rollspelsbataljer

En bitvis torr inramning hindrar inte Engage från att underhålla och, ursäkta ordvitsen, ”engagera”.

Precis som i Three Houses finns ett nav där man kan pusta ut och förbereda sig inför kommande uppdrag, även om skalan tonats ner.
11.02.2023 14:01 UPPDATERAD 11.02.2023 14:26

Fire Emblem: Engage

Format: Nintendo Switch
Åldersgräns: 12
Betyg: 4/5

Spel

Fire Emblem: Engage. Format: Nintendo Switch. Åldersgräns: 12. Betyg: 4/5
Efter att ha fört en något undanskymd tillvaro på Nintendos portabla enheter har Fire Emblem-serien till mångas glädje hittat in i rampljuset igen. 2019 års Three Houses markerade det första stationära (ja, jag vet att Switch är en hybridkonsol, men ni fattar) spelet i serien sedan 2007. Och nu har det, efter en lyckligtvis inte lika lång väntan, blivit dags att ge sig ut på slagfälten igen.
Gimmicken i Engage, som både dess spelsystem och narrativa premiss ytterst vilar på, är möjligheten att vid väl valda tillfällen kalla in gamla legendariska Fire Emblem-hjältar för att – i bästa fall – vända ställningarna till ens fördel. I övrigt håller sig striderna nära den taktiska rollspelstraditionen i allmänhet och Fire Emblem i synnerhet, med en rutnätsbaserad spelplan där alla drag görs i tur och ordning.
Det är ett förhållandevis lätthanterligt spelsystem som dock ruvar på en hel del djup för den digitala taktikern att förkovra sig i.
Grafiskt är Engage ett stort lyft från Three Houses, med snyggare karaktärsmodeller och omgivningar samt en allmänt större omsorgsfullhet i detaljerna. Överhuvudtaget är ambitionsnivån svår att klandra, med massor av saker att göra, upptäcka och inte minst experimentera med taktikmässigt.
Det är bara det lite väl träiga manuset och de stundtals lika träiga skådespelarinsatserna som skaver en del och hindrar helheten från att kännas sådär fullständigt klockren.
Men sammantaget är Fire Emblem: Engage ett styrkebesked från en spelserie på fortsatt uppgång.

ANDRA LÄSER