Höstens studenter utexaminerades

Sju studenter har utexaminerats från de svenskspråkiga gymnasierna i Västnyland den här hösten.

Karis-Billnäs gymnasiums två studenter hösten 2019, Ulrika Schulman och Joel Sorvari.
Höstens studenter har fått sin examen. Två studenter utexaminerades under Karis-Billnäs gymnasiums höstdimission och självständighetsfest den 5 december 2019. De nyblivna studenterna är Ulrika Schulman och Joel Sorvari.
Festtalet i Karisskolan hölls av politices magister Annika Rönnblad, student vid Karis-Billnäs gymnasium 2013.
– Karis-Billnäs gymnasium är världens bästa språngbräda för fortsatta studier, sade Rönnblad.
I sitt tal till studenterna satte rektor Esbjörn Hägerstedt fokus på självständighet – såväl individuell som nationell sådan.
– I Finland har vi i dag mer frihet att välja än någonsin förut. Vi överflödas av resmål, kläder, maträtter, upplevelser, studieinriktningar, karriärmöjligheter och så vidare. Men är det alltid så lätt att välja?
Hägerstedt konstaterade att medierna rapporterar att unga upplever ångest inför framtiden. Samtidigt har de nordiska länderna toppat FN:s lyckoindex sedan 2012.
– Är vi lyckligast i världen samtidigt som unga mår allt sämre? Den frågan har knappast något lätt svar, men kanske ligger det ändå något i det kända citatet: "less is more".

Kvarnström talade i Ekenäs

I Ekenäs gymnasium tog en studerande – Oskar Henriksson – studenten den här hösten.
Också i Ekenässkolan kombinerade man självständighetsfirande med dimissionen och hade bjudit in krigsveteraner till festen. Som festtalare fungerade riksdagsledamot Johan Kvarnström, själv student från Ekenäs gymnasium 2005. Han riktade ett varmt tack till krigsveteranerna:
– Ett tack till er kan aldrig bli tillräckligt starkt eller för många gånger upprepat. Nationens tack till er kommer fram i uppskattning, i att hela vår kultur högaktar och respekterar er. Förutom tacksamhet i ord och känsla behövs handlingar. Därför är det minst sagt på sin plats att samtliga riksdagsgrupper har enats om att höja frontmannatillägget. Inte en dag för tidigt, sade han.

Spred Maarits budskap

Kvarnström lyfte också fram sin nyss bortgångna partikamrat Maarit Feldt-Ranta:
– För exakt ett år sedan stod riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta här och höll ett hyllat festtal, hennes sista tal av denna art. Hon hade siktet inställt på riksdagsvalet 2019 och axlade ett stort ansvar som vice ordförande för Finlands socialdemokratiska parti och var en central röst i det nordiska samarbetet. Som ni vet blev det inget riksdagsval för henne på grund av att cancern förnyade sig.
Han betonade bland annat att Maarit Feldt-Ranta, som gick bort onsdagen den 27 november, byggde broar i stället för murar.
– Sådant behövs det mer av nu och i framtiden. Detsamma gäller öppenhet och ärlighet. Maarit sade att det finaste en kan göra som människa är att beröra och beröras. Det gjorde hon som få andra. Och det är ord jag hoppas ni också bär vidare.
I Kyrkslätts gymnasium heter höstens studenter Oona Lökfors och Alex Vaahtoranta. Från Virkby gymnasium utexaminerades Oscar Snellman och Emil Wikström. Hangö gymnasium hade inga höststudenter i år.

ANDRA LÄSER