Ingåbas sjunger i sin egen hemkyrka

Basen Heikki Orama från Ingå uppträder med manskören Lohjan miehet på hemmaplan på lördag.

Traditionellt. Lohjan miehet framför älskade julsånger på sin julkonsert i Ingå kyrka på lördag. Nästa vecka uppträder kören i Lojo.

Manskören Lohjan miehet ger en tvåspråkig julkonsert i Ingå kyrka lördagen den 3 december klockan 18. På programmet står traditionella och älskade julsånger i Lohjan miehets tappning. Bland annat sången Taas jouluaika riemuisa från 1300-talet passar väl in i det medeltida kyrkrummet. Dirigent är Piia Hemminki och organist Iina Katila.

Operasångaren Heikki Orama är gästande solist och framför bland annat Jean Sibelius vackra Giv mig ej glans, Kassu Halonens Sydämeeni joulun teen och Irving Berlins White Christmas. Basen Orama har en omfattande och mångsidig sångkarriär bakom sig och uppträder i många olika sammanhang runtom i landet. Konserterna på hemmaplan är däremot sällsynta.

– Kanske är det så att ingen är profet i sitt eget land. Det är mycket sällan jag uppträder i Ingå, säger Orama.

Nästa år finns det ändå planer på några uppträdanden som hänger ihop med Finlands 100-årsjubileum. Om planerna blir verklighet finns det en chans att höra Orama också i Ingå redan nästa år igen.

– Det får inte vara skillnad på var man sjunger och för vem. En publik är alltid lika viktig. Oberoende av om det sitter fem eller fem hundra i publiken är det alltid människor man sjunger för. Men visst är det en varm känsla att veta att man kommer att sjunga för vänner och bekanta, säger Orama om att sjunga på sin hemort.

ANDRA LÄSER