Stormvarning - Åbo Svenska Teaters turnépjäs drar över Västnyland

Nästa vecka drabbar Åbo Svenska Teaters nya turnépjäs Storm Västnyland. Premiären var i Nagu den 1 februari inför fullsatt sal på Framnäs, och både publikreaktioner och recensioner har varit översvallande.

Storm är Åbo Svenska Teaters nya turnépjäs, och nu kommer den till Västnyland.
16.02.2023 14:11 UPPDATERAD 17.02.2023 08:51
Nu kommer pjäsen till Karis och Tryckeriteatern 22-23.2, Fiskars Lokalen 14.3, Hembygdens Väl i Bromarv 21.3, Seminarieskolans aula i Ekenäs 22.3, Prästkulla Malmåsa i Tenala 15.4 och Hembygdsgården i Ingå 18.4. Pjäsens visas också i Åbolands skärgård, på Åland och på Åbo Svenska Teaters Studioscen. 
Inför föreställningen i Karis 23.2 ordnas också ett publiksamtal med pjäsförfattaren Hanna Åkerfelt klockan 13.
Storm handlar om två välkända skeppsbrott i vattnen kring Finlands sydligaste bebodda ö, Utö. Både förlisningen av motorseglaren Draken av Nystad (1929) och det amerikanska lastfartyget Park Victory (1947) har på sitt sätt påverkat utformningen av det sjöräddningsväsende vi har idag. Båda de tragiska olyckorna ses i pjäsen framför allt genom Utöbornas ögon.
Pjäsförfattaren Hanna Åkerfelt är en av våra främsta dramatiker, och härstammar själv från en lotssläkt som har bott på Utö ända sedan ön fick fast bosättning i mitten av 1700-talet. För regi och scenografi står Fiskarsparet Julian Garner och Hanne Horte-Garner. Den senare står också för kläddesign.
Dekoren är speciell i och med att publiken sitter på vardera långsidan av ett båtskrov. Tack vare det och tack vare ljus och ljud planerade av Juho Golnick känns det ibland som att man själv var med ombord. På grund av scenografin är publikantalet på föreställningarna begränsat till 100.
På scenen står fyra skådespelare, bland dem Hangöbördiga Sofia Törnqvist. Hon har sällskap av Henrik Heselius, Jon Henriksson och Stella Laine.

ANDRA LÄSER