Karin Widnäs i Fiskars får erkänsla av sitt skrå – en silvermedalj för hennes arbete för finsk keramik

Keramikern Karin Widnäs som är verksam i Fiskars får pris för sitt aktiva arbete för den finländska konstkeramikens utveckling.

Karin Widnäs arbete för att främja finländsk konstkeramik får pris av Design Finland.
Design Forum Finland har gett Karin Widnäs en Estlandermedalj i silver för sin verksamhet. I prismotiveringen betonas speciellt hur Karin Widnäs har fungerat och fortfarande fungerar som en produktiv keramiker och aktivt främjar branschens utveckling, inte minst genom sitt keramikmuseum Kwum, som hon öppnade i Fiskars i fjol.
Karin Widnäs blev färdig från Konstindustriella högskolan år 1977. Hon startade en egen studio som flyttade till Fiskars år 1994, där Widnäs blev en av grundarna till andelslaget för konstnärer, formgivare och hantverkare. Hon har själv en mångsidig produktion av konst och bruksföremål. De senaste åren har hon speciellt satsat på formgivning av arkitektoniska keramikelement. Widnäs har också fått Pro Finlandia-medaljen år 2017.
Estlanderpriset är en utmärkelse som delas ut för ett betydande arbete för finländsk formgivning. Den delas ut som ett pris eller en medalj i brons, silver eller guld. Priset har fått sitt namn efter Carl Gustaf Eslander, som grundade Konstflitföreningen i Finland. Föreningen upprätthåller nu Design Forum Finland, som delar ut Estlanderpriset och -medaljerna.
Estlanderpriset har delats ut sedan år 2000. Tolv medaljer och Estlanderpris har delats ut sedan starten; fyra guldmedaljer, fyra silvermedaljer, en bronsmedalj och tre Estlanderpris. De delas inte ut varje år. I fjol fick forskaren Auli Suortti-Vuorio en Estlandermedalj i brons och år 2017 fick professor Yrjö Sotamaa en medalj i guld.