Två fantastiska faktaböcker för barn

Det är rena rama högtiden just nu för den som gillar faktaböcker för barn. Här tipsar vi om två nyligen utgivna mästerverk, kanske att ge i gåva till ett vetgirigt barn vid våravslutningen?

Plats på jorden är en välkommen faktabok för barn. Här får vi läsa om odling – och gemenskap.
09.05.2021 12:00 UPPDATERAD 09.05.2021 12:07

Två nya böcker

Titel: Plats på jorden. Text: Maija Hurme och Lina Laurent. Illustration och grafisk form: Maija Hurme. Förlag: Schildts & Söderströms (2021, 43 sidor).
Titel: Snusmumrikens fiskebok. Text: Miina Mäki (övers. till svenska Annika Luther), med citat av Tove Jansson. Färgbilder: Anni Pöyhtäri, samt bilder ur Tove Janssons Muminböcker. Grafisk design: Riikka Turkulainen. Förlag: Förlaget (2021, 109 sidor).
Hos Schildts & Söderströms har en alldeles härlig barnbok om odling utkommit den här våren. Det är Maija Hurme och Lina Laurent som tillsammans skrivit boken Plats på jorden. Maija Hurme står dessutom för både illustrationer och grafisk design.
Boken är finurligt uppbyggd för man kan läsa den på flera sätt. Man kan förstås sträckläsa boken sida för sida, från pärm till pärm, men man kan också läsa boken som en godnattsaga och spara faktabitarna om koldioxid och kompostering tills barnet vuxit till sig, eller till en regnig dag (och du ska aldrig underskatta ett barns förmåga att ta till sig fakta). Tillsammans vävs allt ihop till en pedagogisk och rolig helhet, med sagan som den röda tråden.

ANDRA LÄSER