Kolumn: Advent, agilitybanan

”Tänk annorlunda, bortom klapparna som belastar dig, plånboken, naturen och eventuellt mottagarens redan överfulla hushåll.”

25.11.2022 14:27
Ursäkta att jag är lite sen! Klappar och kort. Städning och sillsallad. Drivandet av julblommor och skjutsandet av gamla släktingar. Dekorera och förbereda. Pynta och paketera. Och sedan all detta så kallat meta-arbete: Vid sidan om att konkret utföra och slutföra måste man planera, komma ihåg , reservera, dela uppdrag och kontrollera. Skulle ha gjort det, alltså.
Enligt ny forskning tar det nämligen en och en halv månads arbetstid att bygga up en riktig gammaldags jul. Så om du inte är en året-runt julmänniska som min mormor, har du redan missat en tredjedel av din dyrbara förberedelsetid.
Min mormor, ja. Hon stod vid affärsdörren i ottan dagen efter Stefanidagen för att köpa sina första nya julklappar, förmånligt dessutom. Uppköpen forsatte hela året, och de gömdes i de djupa garderoberna. Hårda och köpta paketen kompletterades med handgjort, mest sockor och vantar, ofta av återanvänt yllegarn. Som resultat var hennes klappar alltid lätta att identifiera: de doftade starkt naftalin. Sedan var dock den rätta mottagaren inte lätt att ta reda på: Som barn av två världskrig sparade hon och använde alla präktiga julpapper om och om igen, så det var tidvis svårt att ta reda på vilket av namnen på pappret som gäller just i år.

ANDRA LÄSER