Bra avslutning gav framtidstro

Pararyttaren Johanna Lindblad från Ekenäs fick en bra avslutning på dressyrsäsongen. En seger och en andra plats i Ypäjä betydde dessutom att karriären fick en avgörande knuff framåt.

Bra team. EM i Sverige var huvudmålet för Johanna Lindblad (t.v.), här med Kain Aapeli och groomen Julia Lindblad.
– Jag hade faktiskt tänkt mig att det skulle få räcka till med den här säsongen. Det kändes litet som om jag hade nått det jag kunnat nå och dessutom är ju Kain Aapeli redan 15 år, säger Lindblad.
Kain är hästen hon tävlar med. Nu fick ekipaget in en verklig fullträff då vid nationella tävlingar i Ypyäjä vann den första dagen och sedan blev tvåa dagen därpå.
– Den andra dagen körde tävlingen i gång redan halv åtta på morgonen, det var kanske väl tidigt för oss. Så en andra plats var riktigt bra och som helhet var jag mycket nöjd med säsongen, säger Lindblad som tävlar för Billnäs Ryttare.

Ny gnista

Samtidigt kom alltså Lindblad på andra tankar. Nu blir det en fortsättning på satsningen tillsammans med Kain Aapeli.
– Utan skador borde Kain väl kunna fortsätta på samma nivå som hittills och man märker också att han tycker mycket om att göra allt det här. Utmaningen är som alltid den ekonomiska biten, men nu har jag ju vintern på mig att jobba med den, säger Lindblad.
Nu är det ett år i taget som gäller. Även om ett kallblod som Kain Aapeli – vars föräldrar båda blev över 30 år – kan bli gammalt, pågår inte tävlingskarriären lika länge.
– När den dagen kommer får vi se vad som sker. Kain är som en familjemedlem som hör hemma här. Samtidigt har jag inte möjlighet att köpa en häst till, men jag kunde kanske få låna eller hyra någon annan häst att tävla med, säger Johanna Lindblad.

Tudelat EM

Nästa säsong fortsätter man ändå på samma sätt som tidigare och rent tävlingsmässigt innehåller nästa säsong både finländska och nordiska mästerskap. Dessutom arrangeras världsmästerskapen i USA.
– Men till VM åker vi nog inte. Nivån är så hög där och man måste vara lite realist. FM och NM räcker bra till, säger Lindblad.
I år var EM i det Sverige det stora målet. Lagtävlingen gick bra, då det finländska laget kom in på en nionde plats vilket kan jämföras med en trettonde plats senats.
– Det var vi nöjda med, men individuellt gick det sämre. Jag fick en blackout under tävlingen och tappade chansen att gå vidare. Men det är sådant som kan hända, säger Johanna Lindblad.
ANDRA LÄSER